Ungari konverteerib tarbimislaenud oma valuutasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutavahetus Budapestis. Mullu talvel kukkus forindi kurss teiste valuutade suhtes dramaatiliselt.
Valuutavahetus Budapestis. Mullu talvel kukkus forindi kurss teiste valuutade suhtes dramaatiliselt. Foto: Bernadett Szabo / Reuters

Ungari valitsus otsustas pärast kõnelusi kohalike pankadega konverteerida inimeste välisvaluutas võetud auto- ja tarbelaenud forintidesse, ütles majandusminister Mihaly Varga Reutersi teatel täna ajakirjanikele.

Eelmisel aastal oli Viktor Orbani valitsus konverteerinud forintidesse eluasemelaenud, et kergendada laenuvõtjate olukorda pärast Šveitsi frangi kallinemist.

Praeguse laenukonversiooni maht on 305 miljardit forinti ehk 1,09 miljardit dollarit. Põhiliselt on need laenud võetud Šveitsi frankides ning kokku hõlmab see 229 000 laenulepingut. Ministri sõnul toimub vahetus turukursiga.

Tehingu on heaks kiitnud Ungari pangaliit ja keskpank. Selle tulemusena väheneb välisvaluutas võetud eralaenude osakaal 54 protsendilt kolmele protsendile.

Ungari keskpanga president György Matolcsy ütles, et keskpank on valmis konversiooni teostamiseks pankadele välisvaluutat andma.

Minister selgitas, et laenuvõtjatele tehakse ebasoodsa vahetuskursi kompenseerimiseks 31 miljardi forinti suurune soodustus, mille aitavad katta valitsus ja laenuandjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles