Seeder põllumeestele: tööstuste mõjutamiseks tehke koostööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad kesk õitsvaid võililli
Lehmad kesk õitsvaid võililli Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas Aasta Põllumehe konverentsi kõnes, et üksikuna ei ole ka suurtel põllumeestel võimu toiduahela teisi osapooli ehk tööstusi ja kaubandust mõjutada.

Tema hinnangul aitavad põllumeestel majanduskriise üle elada just koostöö ja ühistegevus.

Seeder juhtis tähelepanu, et ka mujal maailmas on just ühistuline tegevus põllumajanduses väga levinud – näiteks Taanis, Soomes ja ka Ameerika Ühendriikides kuulub piimandusest ühistegevusele 80-90 protsenti.

«Viimase aastaga pärast majandussurutist on ühistegevuslike ettevõtete arv kahekordistunud ja see sisendab optimismi,» märkis Seeder. «Ka eelmise sajandi kolmekümnendate aastate majanduskriis laastas ühistuid oluliselt vähem kui teisi ettevõtteid.»

Oma ettekandes käsitles Seeder ka toiduainete hinna kujunemist ja erinevate osapoolte ebavõrdset osa selles – see on probleemiks terves Euroopas.

Toiduainete hinnad liiguvad tõusuteel, tuues põllumehele küll suuremat sissetulekut, kuid tekitades tarbijates rahulolematust.

«Tegelikult on toidu tootmine, töötlemine ja kaubandus keeruline ahel, kus hinnamarginaalide õiglane ja läbipaistev jagunemine osapoolte vahel on eelduseks õiglastele tarbijahindadele,» rääkis Seeder.

«Sellega peab tegelema ka tulevane Euroopa Liidu ühine põllumajanduspoliitika, sest ainult tootjale ja töötlejale keskendudes ei kasutataks sealset raha efektiivselt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles