Poliitikutel on kalduvus hakata uskuma omaenda väiteid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitikutel on kalduvus hakata omaenda juttu uskuma, ükskõik kui vähe see ka tõele vastab. Pildil Kreeka peaminister Alexis Tsipras Euroopa parlamenti esinema saabudes.
Poliitikutel on kalduvus hakata omaenda juttu uskuma, ükskõik kui vähe see ka tõele vastab. Pildil Kreeka peaminister Alexis Tsipras Euroopa parlamenti esinema saabudes. Foto: VINCENT KESSLER / REUTERS

Tänases Financial Timesis toob kolumnist Martin Sandbu oma pikemas analüüsis lugejateni argumente euroalas valitseva «raha reformide eest» mõttemalli vastu.

«Euroala poliitikud on elanud ühe müüdi najal teise järel,» tsiteerib autor endist Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) asedirektorit Ashoka Modyt.

Mody jätkab: «Nende müütide ümber mähkub grupimõtlemise protsess: «Me teame, et see asi ei hakka tööle, aga me peame selle asja tööle panema ning jätma mulje, et me toetame seda» – ja märkamatult hakkavad nad seda ise uskuma. Ja kuna demokraatlikku aruandekohustust pole, on nad vabad tegema ühe vea teise järel, kui majanduslikust ja poliitilisest loogikast kõneleda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles