Trichet protestib leebete sanktsioonide vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Trichet, Euroopa Keskpanga president.
Jean-Claude Trichet, Euroopa Keskpanga president. Foto: Liis Treimann.

Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet keeldub kiitmaks heaks eurotsooni sanktsioonide täispaketti, mille Euroopa Liidu rahandusministrid sel nädalal kokku leppisid.

Ka Saksamaal on hakatud Angela Merkelit üha teravamalt kritiseerima, et ta Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozyga kompromissile läks ja seega riigivõlgade ja eelarvepuudujääkide karmiks kontrolliks mõeldud meetmete lahjendamise kaasosaliseks sai.

Trichet oli euroala võlgnike karmi karistamise suur eestkõneleja. Nüüd nõuab ta, et sel nädalal levitatud uute reeglite kavand tuleb tagasi kutsuda, kuna tema vastuväiteid ei ole sõnaselgelt kirja pandud.

Financial Timesil oli võimalik heita pilk Trichet’ büroo märgukirjale, milles nõutakse, et ELi rahandusministrite ettekandes bloki liidritele peaks olema kirjas järgnevad sõnad: «Euroopa Keskpanga president ei ole nõus kõigega, mis käesolevas ettekandes sisaldub.»

Ministrite ühel häälel vastuvõetud järeldused esitatakse ELi liidritele tuleval nädalal, kui nad kohtuvad Euroopa Ülemkogu presidendi Herman Van Rompuyga, kes juhatas esialgse mustandi koostanud töögruppi.

Esmaspäevane Prantsuse-Saksa kokkulepe tähendab aga seda, et eurotsooni liikmesriikidele ei rakendu automaatselt sanktsioonid, kui nad rikuvad stabiilsuspakti, mis peaks toimima riigivõla ja eelarvepuudujäägi taseme «politseinikuna».

Selle asemel jääb poliitiline kontroll rahandusministrite kätte, kes otsustavad kvalifitseeritud häälteenamuse alusel, kas sanktsioone rakendatakse või mitte.

Vastutasuks nõustus Sarkozy arutama muudatusi ELi leppes, et luua permanentne «kriisilahendusmehhanism» - sakslaste peamine nõudmine - mis ühisraha edaspidi stabiilsena hoiaks.

Kõrged Saksa valitsusametnikud tõttasid eile kinnitama, et kokkulepe on midagi «väga positiivset», väites, et ilma kompromissideta ei oleks 27 ministrit iial kokkuleppele jõudnud.

«Reeglid on nüüd paremad ning stabiilsuse ja kasvu pakt on karmim, kiirem ja efektiivsem,» ütles läbirääkimistel osalenud kõrge ametnik. «Ilma Prantsusmaa ja Saksamaa kokkuleppeta oleks kokkulepe üldse ära jäänud.»

Saksa valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert väitis, et valitsuskabinet on antud küsimuses üksmeelne, kuigi liberaalsete vabade demokraatide ridadest – kes on Merkeli paremtsentristlikus koalitsioonis vähemuses – on lähtunud tugevat kriitikat.

Kahtlusi ettepanekute suhtes on väljendanud ka kaks Euroopa Keskpanga juhatuse liiget: asepresident Vitor Constâncio ja Jürgen Stark.

Van Rompuy pressiesindaja kinnitas, et noot Trichet’ muredega lisatakse raportile kindlasti, kuid keeldus küsimust üksikasjalikumalt kommenteerimast.

Saksa meedia kriitika on olnud salvav, konservatiivne ajaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung ütles, et tegemist on «kosmeetilise» kokkuleppega.

Trichet keeldus kommentaaridest.

Üks töörühma lähedal seisev ametnik ütles, et keskpanga president oli silmnähtavalt pahane, kui esmaspäeval selguma hakkas, et poolautomaatseid sanktsioone asutakse pehmendama.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles