Venemaal võib töötamist teeselda ja «võidukalt» vinduda

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillutist paigaldavad töölised Moskvas.
Sillutist paigaldavad töölised Moskvas. Foto: Sergei Bobylev / TASS

Nõukogude töölised teadsid, et mäng on karm – kuid mängisid kaasa. «Meie teeskleme töötamist ja nemad palgamaksmist,» oli tavaks teravmeelitseda.

Nüüd, keset majanduslangust, on Venemaal lisandunud ligikaudu miljon töökohta ning palgad kukuvad kiirusega, mida Vladimir Putini ajal veel pole nähtud.

Sel nädalal avaldamisele tulevate andmete põhjal võib tõenäoliselt tõdeda, et Venemaal on töötuse määr alla poole euroala vastavast näitajast, kirjutab Bloomberg Business – kuigi euroala on kogenud majanduskasvu üheksa kvartalit järjest. Tegemist on vaikiva kokkuleppega, mis räsib tööviljakust ning pärsib majanduse paindlikkust.

«Valik oli radikaalsete reformide ja stabiilsuse vahel. Valitsus otsustas stabiilsuse kasuks,» ütles BCS Financial Groupi peaanalüütik Moskvas Vladimir Tihhomirov. «See on nõukogude stiilis valik – konserveerida kehtiv süsteem koos oma probleemidega, mis peaks siis tagama stabiilsuse.»

Kommunismi ajal oli töötus samahästi kui keelatud. Ka nüüdsed, Putini paika pandud tööturu reeglid on ühed rangemad Euroopas – inimeste vallandamine on muudetud ülimalt keerukaks. Tööandjate võimalus on kärpida palku ning anda osalise ajaga tööd ja palgata puhkust.

Kõik märgid osutavad sellele, et süsteem toimib. Nagu näitas riikliku uuringufirma VTsIOM poolt juuli lõpus korraldatud ühiskondlike meeleolude mõõtmine, on olukord riigis 81 protsendi vastanute hinnangul suurepärane, hea või rahuldav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles