Merkel maadleb Kreeka paketi vastase mässuga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel on sunnitud võitlema võimsa vastuseisuga omaenda erakonnas, mille on keerutanud üles eelseisev hääletus taaskordse Kreeka abipaketi üle, mille suurus on 86 miljardit eurot.

Merkel lükkas edasi visiidid Itaaliasse ja Brasiiliasse ning töötleb koos parteiametnikega mässulisi, kes kavatsevad hääletada kolmapäeval Bundestagis päästepaketi vastu.

Eile õhtul pöördus Merkel riigitelevisiooni vahendusel rahva poole ning õhutas vaatajaid diili toetama, kuna Kreeka peaminister Alexis Tsipras olevat muutnud oma suhtumist pärast «tõelist konfrontatsiooni» kreeditoridega, vahendab Financial Times.

Diili pooldamine Saksa parlamendis on tänu sotsiaaldemokraatide häältele kindlustatud, kuid mastaapne mäss omaenda leeris oleks suurim väljakutse Merkelile pärast võimuletulekut enam kui kümme aastat tagasi ning võiks anda hoobi tema kaljukindlana paistvale poliitilisele reputatsioonile.

Samuti on risk, et kui kolmeks aastaks plaanitav kolmas Kreeka abipakett satuks mingil hetkel raskustesse, võib väljamaksete tegemine põrkuda valitsuse ja üha skeptilisema elanikkonna vastuseisuga.

Näitena maad võtnud meeleoludest ütles Merkeli leeri mees Wolfgang Bosbacher: «Ma kardan, et ostame jälle juurde natuke aega väga-väga suure summa eest.»

Päästepaketil on jäänud ületada veel käputäis poliitilisi tõkkeid – hääletused mõne euroala riigi parlamendis nagu näiteks Saksamaa, Holland ja Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles