Pevkur: töötuskindlustusmaksu võiks peagi alandada

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Liis Treimann

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri arvates võiks töötuskindlustusmaksu 2012. aasta 1. jaanuarist alandada.


Kui palju alandada, see sõltub majanduse ja tööturu arengutest, lausus Pevkur.

«Ma ei tormaks seda toetama,» kommenteeris ta ametiühingute ettepanekut töötajate ja tööandjate töötuskindlustusmaksu määrad ühtlustada. Töötajate kasuks töötukassast tehtavad väljamaksed on kindlasti suuremad kui väljamaksed tööandjatele, põhjendas minister.

Ka ei toeta ta töötuskindlustusmaksu alandamist juba tuleval aastal, ehkki praeguste maksumäärade säilimine tähendab töötukassa eelarvele ligi 1,7 miljardi suurust ülejääki. Pevkuri sõnul ei tasu alandamisega kiirustada, sest on risk, et töötus veel kasvab. Kõige suurem risk töötuse tõusuks on aastavahetuse paiku, sest see aeg on tavaliselt ikka toonud suurema töötute hulga, märkis minister. «Seline valmisolek peab meil olema, et sügisperioodil siiski töötus ei lange enam nii kiiresti või võib ka väheke tõusta,» tõdes ta.

«Meenutades ajalugu, mõned aastad tagasi mindi suure hurraaga töötuskindlustusmaksu vähendama, vähendati 0,9 protsendini ja tulemus oli see, et kui meil oli kriis käes, siis meil polnud vahendeid, et väljamakseid teha ja pidi minema riigikokku makset tõstma,» rääkis Pevkur

«Punkt üks on tagada töötukassa stabiilsus kõikideks väljamakseteks ja punkt kaks on alandada makse esimesel võimalusel,» rõhutas ta. «Esimene võimalus on meie nägemuses 2012. aasta 1. jaanuar.»

Praegu on töötuskindlustusmaks töötajatele 2,8 ning tööandjatele 1,4 protsenti. Töötukassa nõukogu tegi täna valitsusele ettepaneku, et samad määrad säiliks ka järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles