Briti sõjavägi tunduvalt hambutum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani ja Briti sõdur.
Afgaani ja Briti sõdur. Foto: SCANPIX

Suurbritannia ei saa lähitulevikus võtta ette Iraagi ja Afganistaniga võrreldavaid sõjalisi operatsioone.

Nagu peaminister David Cameron eile neljaks aastaks plaanitud 8-protsendilisi kaitsekärpeid avaldades ütles, on Suurbritannia huvides «võtta täiel määral ja aktiivselt osa maailma asjadest».

Samas selgub dokumendist, mis peegeldab Briti relvajõudude palet aastaks 2020, et koondamisele läheb ligikaudu 42 000 töökohta. Mis omakorda on ajanud vihale mitmed endised sõjaväejuhid ja kaitseeksperdid.

Kaitseplaanidest järeldub, et tulevikus on Suurbritannial ühekordseks sekkumiseks, näiteks teise riiki suunantud invasiooniks kasutada vaid 30 000-pealine koosseis. Mis on ümmarguselt kaks kolmandikku Briti jõududest, mis 2003. aastal Iraaki sisenesid.

Teatud piirkondade pikaajaliseks stabiliseerimiseks saab Suurbritannia aga välja panna vaid 6500 sõjaväelast. Võrdluseks: Afganistanis, peamiselt Helmandi provintsis aitavad praegu korda hoida 10 000 Briti sõjaväelast.

Parlamendi alamkoja rahustamiseks selgitas Cameron, et Suurbritannia on ka edaspidi üks neist vähestest riikidest maailmas, mis on võimeline kuitahes kaua mistahes maailma piirkonnas sõjalist kohalolekut säilitama, tehes seda omaenda ressurssidest ja pakkudes piisavat lahinguvarustust.

Endine kaitsevägede ülemjuhataja admiral Lord Boyce oli aga «rahaga koonerdamise» pärast väga pahane ja ütles: «Meie töökate ja kurnatud relvakandjate ridades tekitab see otsus kindlasti nõutust ja nördimust.»

Cameron ei jätnud rõhutamata, et ka pärast kärpeid on Suurbritannial ikkagi maailma suuruselt neljas kaitse-eelarve.

USA on küll väljendanud kergendust selle üle, et Briti kulutused ei lange alla NATO liikmetelt nõutud 2 protsendi SKTst, kuid üldiselt teevad Euroopa riikide kärpimiskalduvused neile muret.

Kaitseminister Robert Gates hoiatas, et «mida rohkem liitlased oma võimsust vähendavad, seda enam pöörduvad kõikide silmad meie suunas, et me kõik tekkivad augud kinni topiksime».

USA kaitseekspert Tom Donnelly ütles, et olukord, kus Suurbritannia endast USA-le sealsete standardite kohaselt enam võrdväärset partnerit ei kujuta, «võib olla lähemal, kui me aimata oskame».

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles