Siin nad on: Samsung tutvustas maailmale oma uusi nutitelefonide lipulaevu

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi mobiiliäri suurte võitudeni viinud JK Shin vahetati välja
Samsungi mobiiliäri suurte võitudeni viinud JK Shin vahetati välja Foto: Mary Altaffer/AP

Samsung tutvustas täna New Yorgis maailmale oma uusi nutitelefonide lipulaevu Galaxy Note 5 ja Galaxy S6 Edge Plus, neist viimane jõuab Eestis müügile 4. septembril.

Tehnilistelt andmetelt on telefonid sisuliselt samad. Mõlemal on 5,7-tolline Quad HD (2560x1440) Super Amoled ekraan. S6 Edge telefonil oli see teatavasti 5,1 tolli, seega on ekraani suuruse kasv märkimisväärne.

Lisaks 32 GB või 64 GB sisemälu, 16 megapiksline põhi- ja 5 megapiksline esikaamera, 4K-kvaliteedis videosalvestus ja operatsioonisüsteem Android 5.1.1 Lollipop. Seadmetel on ka mitte-eemaldatav 3000 mAh aku ja Exynos 7420 protsessor (octa-core - 2.1GHz quad + 1.5GHz quad). Korpused on neil valmistatud alumiiniumist ja klaasist.

Peoples Edge funktsionaalsus
Peoples Edge funktsionaalsus Foto: Samsung

Seadmed on Samsungi telefonide seas esimesed, millel on 4 GB põhimälu. Mõlemate mudelitega saab toota otseülekannet otse ja kiirelt YouTube’i - see funktsionaalsus on lisatud kaamerakäistsemise vaatesse. Nad on varustatud ka senisest märgatavalt kiirema juhtmevaba laadimistehnoloogiaga.

Juhtmega laadimise teel täitub telefoni aku 90 minutiga ning Samsungi uusima juhtmevaba laadijaga laadides 120 minutiga. Telefonil on ka kiirlaadimise võimalus.

Ühenduvuse osas on üsna loomulikud näitajad 4G, Bluetooth, NFC, WiFi ja GPS ja loomulikult kogu sensorite rägastik - alates küroskoobist ja lõpetades sõrmejäljelugejast.

Täiesti uus funktsionaalsus on seadmetel nimega Pepole Edge, mis võimaldab lisada viis oma lemmikkontakti, kellega saab ühendust võtta lihtsalt libistades sõrme ekraani paremas serva varjus olevast Edge Handle'ist sissepoole.

Galaxy Note 5
Galaxy Note 5 Foto: DON EMMERT/AFP

Erinevaks teeb seadmed aga see, et Edge S6 Edge Plus'il on kumerad/kaardus esipaneeli mõlemad servad svaipimise lihtsustamiseks, Note 5-l on kumerad aga tagumise poole servad, et seade paremini käes püsiks. Note 5 on varustatud sarnaselt eelkäijatega ka puutepliiatsiga, mis võimaldab muu hulgas nüüd kirjutada otse ekraanile ja allkirjastada sel viisil dokumente ning neid otse telefonist edasi saata.

QWERY klaviatuuriga telefonikate uutele Samsungidele
QWERY klaviatuuriga telefonikate uutele Samsungidele Foto: Donald Bowers/AFP

Mõlemale telefonile on võimalik lisaks osta (ca 50 eurot) kate, mis sisaldab endas tagaküljelt ekraanile keeratavat miniklaviatuuri. Umbes sama palju võib maksta ka juhtmevaba laadimise alus.

S6 Edge Plus
S6 Edge Plus Foto: DON EMMERT/AFP

USA-s saabuvad telefonid müügile juba 21. augustil. Eestis jõuab esimesena müügile S6 Edge Plus ja seda 4. septembril. 32 GB versioon saab soovituslikult maksma 799 ja 64 Gb versioon 899 eurot. Eeltellimusi saab tegema hakata juba järgmisest nädalast, mil telefon on ka suurematest müügiesindustest vaatamiseks väljas.

Note 5 müügiletuleku aeg pole Euroopas veel kindlaks määratud ja keegi pole ka selgitanud, miks Euroopa kogu muust maailmast selles osas välja on lõigatud. Sel aastal me seda seadet siinmail müügil ei näe.

Samsung Eesti suurkliendi müügijuhi Risto Leedo sõnul näitavad Baltimaade müügitulemused, et inimesed eelistavad aina suurema ekraaniga nutitelefone.

«Turu-uuringutefirma GfK andmed näitavad, et kõikidest 2015. aasta teises kvartalis müüdud telefonidest 40 protsendil oli vähemalt 5-tolline ekraan. Suurema ekraaniga nutitelefon pakub oluliselt paremat ja mugavamat multimeedia vaatamise kogemust,» lisas Leedo.

Note 5 võimaldab kirjutada otse ekraanile
Note 5 võimaldab kirjutada otse ekraanile Foto: ANDREW KELLY/Reuters

Funktsioon Steady Video aitab uutel telefonidel stabiliseerida ja teravdada videopilti nii peamisest kaamerast kui esikaamerast filmides. Funktsioon Video Collage Mode võimaldab lindistada lühikesi videoklippe erinevates formaatides, töödelda neid ja lisada efekte.

Täiustatud kaamerasüsteemis on 4K filmimise ja otseülekande võimalus, mistõttu saab telefonist saata Full HD otsevideopilti enda kontaktidele, gruppidele või laadida üles Youtube Live kaudu. Kõik, kes saavad Galaxy S6 edge+ kasutajalt Youtube’i lingi, saavad otsevideot vaadata enda nutitelefonis, tahvelarvutis, sülearvutis või nutiteleris Youtube ühenduse abil.

Telefoni lisatud kiirvalik võimaldab avada kaamera 0,6 sekundiga, telefonis on ka HDR, OIS ja uued fotofiltrid. 

Galaxy S6 edge+ omanikele pakutakse Baltimaades lisateenust “Galaxy Care”, mis sisaldab tasuta nutitelefoni ekraanikindlustust, seadme kindlustust veeõnnetuste vastu ja lisaks võimalust saata oma nutitelefon parandusse erakordselt mugavalt – kulleri abiga.

Telefonil on ka täiustunud turvaseade KNOX Active Protection ja võimalus laadida alla lisarakendus My KNOX, mis kaitsevad seadmesse sisestatavaid personaalseid andmeid.

Samsung tutvustas täna ka uut teenust Samsung Pay, mis peaks Euroopas põhinema MasterCard platvormil ja NFC-tehnoloogial. Turvalisuse kaalutlustel on protsessi kaasatud ka sõrmejäljelugeja. Kus täpsemalt ja millal sellega Eestis maksta saab, pole veel teada. Ameerikas peaks esimesi makseid teha saama 28. semtembri paiku ja Koreas juba 20. augustil.

Mis siis ikkagi eristab Galaxy Note 5 ja tema eelkäijat Note 4? Esiteks on muidugi astutud suur samm edasi disainis ja materjalides. Plastik on asendunud klaasiga, mis läheb äärmiselt sujuvalt üle metallist raamiks.

Kuigi nupud on seadmetel samad, on senine svaipimist eeldanud sõrmejäljelugeja asenunud ühest puudutusest piisava senoriga. Kuigi ekraani suurused on samad, on Note 5 tegelikult eelkäijast tänu uuele disainile väiksem. Oskuslikumalt paigutatud ka puutepliiats.Tehnilises osas on suur samm astutud edasi pea igas aspektis - nagu eelpool mainitud, on lisandunud juhtmevaba laadimine, juurde on tulnud opertiivmälu ja paranenud on ekraani näitajad.

Juhtmevaba kiirlaadija
Juhtmevaba kiirlaadija Foto: Mary Altaffer/AP

Telefon suudab nüüd mängida ka audiot kvaliteediga 24 bit/192 kHz. Väikemsaks on uuel mudelil läinud vaid aku mahutavus - langus on olnud 225 mAh ehk 7 protsenti. Ja nüüd ei saa enam akut telefonil vahetada - see on sisseehitatud, nagu kõigil selle aasta Samsungi telefonidel.

Gear S2
Gear S2 Foto: ANDREW KELLY/Reuters

Kuid see pole veel kõik, mida Samsung täna maailmle tutvustas. Esitleda jõuti veidi ka uut nutikella Gear S2. Teada on hetkel vaid nii palju, et selle operatsioonisüsteem on Tizen OS (mitte Android Wear), et see on väga ümmargune ja teeb koostööd vaid Samsungi telefonidega. Lähemalt tuleb sellest seadmest juttu septembrikuisel IFA-konverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles