Kuidas on maailma suurimate IT-hiiglaste etteotsa jõudnud India päritolu juhid?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sundar Pichai
Sundar Pichai Foto: SCANPIX

Maailma tuntuimate IT-ettevõtete etteotsa on viimastel aastatel nimetatud ridamisi India päritolu juhte. Wall Street Journal selgitab, mis on selle trendi taga.

Esmaspäeval teatas Google, et ettevõtte uueks tegevjuhiks saab 43aastane Sundar Pichai, kes on järjekordne näide India päritolu juhtide läbilöögist globaalses tehnoloogiasektoris.

Nadella, Pichai, Suri, Arora, Mehrotra, Jha ja Narayen ei ole suure tõenäosusega esimesed nimed, mis torkaks tavainimesele pähe maailma äriliidrite peale mõeldes. Ettevõtted, mida nad juhivad – Microsoft, Google, Nokia, Softbank, Sandisk, Globalfoundries ja Adobe –, on aga maailma tehnoloogiasektoris üliolulise tähtsusega.

Hiljutine Southern New Hampshire'i ülikooli uuring väidab, et tegu ei pruugi olla asjaolude kokkusattumusega. Uuringus võrreldi USA ja India juhte ning tulemusena leiti, et India päritolu osalejad said juhiomadusi hindavates testides kõrgemaid tulemusi, kui USA kolleegid.

India päritolu juhid on tulevikule orienteeritud ning neile oli omane «paradoksaalne segu isiklikust alandlikkusest ning intensiivsest professionaalsest tahtejõust,» kirjeldasid teadlased uuringu tulemusi. Indialastest juhid saavutasid erakordseid tulemusi ning lõid suurepäraseid organisatsioone, hoidudes seejuures liigsest kärast.

Uuringu järeldusi tõestab suurepäraselt Microsofti näide. Peale seda, kui Satya Nadella sai tegevjuhiks, on ettevõtte suhted teiste sektori firmadega soojenenud ning suurenenud ka koostöö, mis on peaaegu vastupidine sellele, millega tegeles Nadella eelkäija Steve Ballmer.

Kuigi India päritolu juhid ei ole tihtipeale nende ettevõtete asutajad, mida nad juhivad, on neile edu toonud karjääri tegemine läbi mitmete vastustusrikaste ametite. Näiteks Pichai töötas Google'i tootejuhtimise asepresidendina, juhtides veebibrauseri ja operatsioonisüsteemi Chrome arendamist, tuues need 2008. ja 2009. aastal ka edukalt turule. Seejärel, 2012. aastal sai Pichai Google Appsi üksuse juhiks ning aasta hiljem Androidi üksuse juhiks. Nadella töötas enne Ballmeri asendamist aga Microsofti pilve- ja äriteenuste grupi asepresidendina. Suri karjäär Nokias oli enne tegevjuhiks saamist lausa kaks kümnendit pikk ning tema teeneks loetakse ettevõtte võrguseadmete üksuse edukat ümberstruktureerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles