Töötukassa eelarve tuleb tohutu ülejäägiga

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti töötukassa.
Eesti töötukassa. Foto: Urmas Luik

Töötukassa nõukogus esimese lugemise läbinud 2011. aasta eelarve tulud on 3,889 miljardit ning kulud 2,229 miljardit krooni.


Tuludest 1,886 miljardit koguneb töötajate ning 1,016 miljardit tööandjate töötuskindlustusmaksetest. Töötukassa teatel tegi selle nõukogu valitsusele ettepaneku, et töötuskindlustusmakse määr jääks tuleval aastal samaks kui praegu (ehk töötajatele 2,8 ning tööandjatele 1,4 protsenti).

Töötuskindlustuse kulud ulatuvad järgmisel aastal eelarve kohaselt 1,071 miljardi kroonini. Tööturuteenustele ja -toetustele kulutab töötukassa 939 miljonit ning oma tegevuskuludeks 219 miljonit.

Tulusid saab töötukassa lisaks töötuskindlustusmaksetele riigieelarvest (604 miljonit krooni), välismaistest toetustest (335 miljonit) ja investeeringutelt (48 miljonit).

Teisele lugemisele läheb töötukassa eelarve pärast riigieelarve vastuvõtmist. Töötukassa eelarve võib veel muutuda, sest praegu riigikogus menetletava seaduseelnõu kohaselt hakataks juba järgmisel aastal tööturuteenuseid osaliselt rahastama töötuskindlustuse vahenditest.

Tänavuse eelarve kohaselt on töötukassa tulud 3,527 miljardit ning kulud 3,199 miljardit krooni. Töötuskindlustusele kulub 2,006 miljardit, tööturuteenustele ja -toetustele 999 miljonit ning töötukassa tegevuskuludeks 193 miljonit. 

Valitsus tõstis töötuskindlustusmaksu määrasid 2009. aastal, kui töötukassal raha nappis. Ettepanekud määr nüüd tagasi madalamale tasemele tuua pole otsustajate toetust leidnud, kuna nende väitel on töötukassal vaja võimalikeks halbadeks aegadeks varusid koguda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles