Kehv eksport ajas Hiina jüaani devalveerima

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutavahetus Hongkongis.
Valuutavahetus Hongkongis. Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Hiina keskpank devalveeris täna hommikul rahvusvaluuta kolme aasta madalaimale tasemele, püüdes sammuga aidata eksportivaid ettevõtteid.

Reutersi teatel kirjeldas keskpank oma sammu kui ühekordset väärtuse vähendamist peaaegu kahe protsendi võrra, mis põhineb valuutakursi ohjamise uuel meetodil. Kui analüütikute sõnul näitab sammu ajastus, et sellega soovitakse aidata eksportivat tööstust.

Nädalavahetusel avaldatud statistika näitas, et Hiina eksport kahanes juulis 8,3 protsenti aastases võrdluses, seda väliskaubanduspartnerite – USA, Euroopa Liidu ja Jaapani – nõrgenenud nõudluse tõttu.

Kardetavasti ei suuda Hiina majandus tänavu saavutada valitsuse seatud 7-protsendist majanduskasvu eesmärki; kuid isegi juhul kui see saavutataks, oleks majanduskasv ikkagi viimase 25 aasta madalaim.

Hiina keskpank ohjab jüaani vahetuskurssi nn määratud keskpunkti kaudu, millest reaalkurss võib kõikuda kaks protsenti siia- või sinnapoole. Täna teatas keskpank aga, et keskpunkt hakkab baseeruma nii turutegijate pakutavatel kurssidel kui ka eelmise päeva valuutaturu sulgemishinnal. Seejärel laskis pank keskpunkti 6,2298 juurde dollari suhtes, mis on eilset keskpunkti 6,1162 arvestades suurim üleöö langus.

Seni määras Hiina keskpank jüaani kurssi eri valuutadest koosneval korvil põhineva valemi järgi, kuid ei avaldanud valemit, mistõttu on pidevalt spekuleeritud, et pank liigutab kurssi lihtsalt poliitilistest eesmärkidest lähtuvalt. Uue metoodika kohaselt on aga Reutersi hinnangul ka turujõududel võimalik kurssi mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles