Võimude kinnitusel uuritakse Läti Raudtee juhti pistisekahtlustel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti Raudtee vedurid.
Läti Raudtee vedurid. Foto: ldz.lv

Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) esindaja kinnitas BNSile, et Läti riigi omandis oleva Latvijas Dzelzceļši (Läti Raudtee) juhi ametist nüüdseks tagandatud Uģis Magonise suhtes alustati uurimist seoses pistise võtmisega.

Kriminaaluurimine algatati karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb suures mahus altkäemaksu võtmist riigiametnikuna, ütles KNABi esindaja Laura Dūša BNSile. Paragrahvi alusel võib isiku vangi mõista kaheks kuni kümneks aastaks, konfiskeerida tema vara ning keelata teatud ametites töötamine kuni viieks aastaks.

Dūša sõnul olid uurimise käigus kogutud tõendid piisavad tõendamaks, et pistist anti seoses Läti Raudtee veeremit haarava tütarettevõtte LDz Ritošā Sastāva Serviss korraldatud hankega.

Magonis on jätkuvalt vahi all, lisas ta. Korrakaitseorganid ei jaga täiendavat informatsiooni, et uurimist mitte segada.

Nädalavahetusel kirjutas Läti päevaleht Diena, et Magonis võis saada 500 000 eurot altkäemaksu Eesti raudtee-ettevõtjalt Oleg Ossinovskilt seoses LDz Ritošā Sastāva Servissi korraldatud hankega nelja vana 2TE116-tüüpi diiselveduri ostmiseks, mille võitis Ossinovskile kuuluv Skinest. Rongid olid erinevas korras, ent neist igaüks maksis 2 miljonit või enam, kirjutas leht.

«Asi on selge, oli hiiglaslik altkäemaks ja on tõendid,» ütles lehele uurimissaladuse tõttu anonüümseks jääda soovinud allikas. KNAB otsis tema sõnul reedel läbi ka LDz Ritošā Sastāva Servissi kontori, soovides leida ettevõtte ja Skinesti vahelisi seoseid puudutavaid dokumente.

BNSi andmetel otsisid Eesti ametivõimud Ossinovski kontori läbi möödunud nädala teises pooles. Ossinovski on kinnitanud, et vedurite müük toimus ausalt.

KNAB pidas Magonise kinni neljapäeva öösel, ütles transpordiminister Anrijs Matīss BNSile. Ta andis mõista, et KNABi ametnikud otsisid neljapäeval läbi ka Magonise kontori ning viitas, et kinnipidamise põhjus oli üks äritehing.

Läti transpordiministeerium tagandas Magonise ametikohalt reedel. Ettevõtte juhatuse esimehe kohusetäitjaks määrati juhatuse liige Aivars Strakšas.

Riia ringkonnakohus otsustas laupäeval Magonise vahi alla jätta. Tema advokaat Alvis Marga ei avalikustanud kohtu argumente, kuid ütles, et vaidlustab otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles