Uus oht maailmamajandusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA kaubanduspuudujääk kasvab pidurdamatult ja keskpank on valmis raha juurde trükkima. Valuutasõja oht on ilmne. Siiski ei ole USA ja arenenud riigid need, kes muretsema peaksid.


Peamine tüliõun on valuuta, eriti just Hiina jüaani väärtus. Valuutakursi madalal hoidmine turusurve kiuste – nagu Hiina valitsus seda mastaapselt praktiseerib – tekitab segadust ja moonutab olukorda. See tuleks peatada.

Samas oleks ikkagi tegemist sümptomite, mitte haiguse enda raviga. Globaalse tasakaalu puudumine tuleneb peamiselt halvasti koordineeritud makromajanduspoliitikast.

USA-l on suured kaubavahetusbilansi puudujäägid Euroopa maadega, millel on ujuva kursiga valuutad. Kui jüaani väärtusel ka tõusta lastaks, ei oleks sellest palju kasu, kui riigid ei õpi tegema ülejäänud majanduspoliitika valdkondades paremini koostööd.

Kuna USA välisnõudlusele loota ei saa ning keskpanga juht Ben Bernanke flirdib avalikult konkreetse inflatsioonieesmärgiga, tundub edasine kvantitatiivne leevendamine (QE) tõenöoline.

See väljavaade on pannud dollari sel nädalal enamike peamiste valuutade suhtes kukkuma. Ja kukkuda võib ta rohkemgi, kui rahamasinad kiiresti käima pannakse. Mis omakorda kannustaks põgenemist teiste valuutade rüppe.

Kui efektiivne järjekordne QE oleks on küsitav: USA pikaajalised intressimäärad on juba niigi ülimadalad.

Kuna USA varadelt tuleb tulu vähe ja finantssüsteemi tervis on põdur, leiab suur osa uuest rahast tee kõrgete tootlustega arenevatele turgudele. USA majandusele tõuseb seega vähe lisakasu.

Arenevad turud uue QE üle just ei rõõmusta. Nad kardavad, et sellest tulenev suur kapitali sissevool lükkab üles nende valuutad, õõnestades konkurentsivõimet eksportijatena.

Tänavu on valuutad Brasiiliast Malaisiani dollari suhtes üles hüpanud. Kui see peaks jätkuma, võivad keskpangad jälle sekkuma hakata.

Likviidsuse-ujutused võivad arenevatel turgudel ka tohutuid varamulle tekitada. Mõned on juba võtnud kasutusele meetmeid selle ärahoidmiseks.

Tai kehtestas sel nädalal maksu välisomanduses olevatele riigivõlakirjadele. Kapitalikontroll võib küll kammitseda sissevoolu, kuid sellest on kerge mööda hiilida. Ning tõelist tulva nii kinni ei pea.

USA ja Suurbritannia moodi riikidele on rõõmusõnumiks, et raha-tsunami lükkab kahekordse ehk W-kujulise majanduslanguse ohu kaugemasse tulevikku.

Arenevatele turgudele kõlab siit aga hoiatus: järgmine oht globaalmajandusele võib juba idaneda teie oma õuel.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles