Tallinna kooliarendajad upuvad kasumitesse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaa
Urmas Sõõrumaa Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Tallinnaga koolide hoolduslepingud sõlminud ettevõtted, kes saavad linnalt igal aastal kokku üle 10 miljoni euro, teenivad aastas miljoneid eurosid kasumeid.

Urmas Sõõrumaale kuuluva Vivatex Holdingu puhaskasum oli eelmisel aastal kaks miljonit eurot võrrelduna 2,8 miljoni euroga 2013. aastal. Majandusaruande kohaselt laekus ettevõttele eelmisel aastal Tallinna linnalt 4,6 miljonit ning 2013. aastal 4,6 miljonit eurot.

Kooliarendaja BCA Center, kellel on sõlmitud Tallinna Linnavalitsusega 30-aastane leping viie kooli suhtes, eelmise aasta puhaskasum oli 1,05 miljonit eurot võrrelduna 2,3 miljoni euro suuruse kasumiga 2013. aastal. Tallinna linnalt sai ettevõte nii eelmisel kui ka üle-eelmisel aastal 3,9 miljonit eurot.

Ettevõtte omanikud on ehitusärimees Jaanus Otsa, Olaf Herman, Eve Herman ning üks Luksemburgis registreeritud ettevõte, mille juhatuse liige on Jaan Lindmäe. BCA Center on ka kahel eelmisel aastal maksnud omanikele dividende – eelmisel aastal 0,5 ning üle-eelmisel aastal 0,6 miljonit eurot.

Osaühing Kooliarendus, mis kuulub mitmele tuntumale ja vähemtuntud ettevõtjale nagu Tiit ja Toomas Kõuhkna, ehitusettevõtjad Raivo Rand, Aivar Tuulberg ja veel mõnele, sai eelmisel aastal 1,2 miljonit eurot kasumit ning 2013. aastal koguni 3,6 miljonit eurot. Tallinna Linnalt sai Kooliarendus eelmisel aastal 1,9 ning üle-eelmisel aastal 1,8 miljonit eurot.

Tiit ja Toomas Kõuhknale ning terve rea avalikule ning varjatud omanikele kuuluv K&L Arendus on sõlminud lepingu kahe koolimaja ja kahe lasteaia renoveerimiseks. Nii eelmisel kui ka üle-eelmisel aastal sai ettevõte Tallinna linnalt 1,8 miljonit eurot. K&L Arenduse puhaskasum kasvas eelmisel aastal 7,9 miljoni euroni võrrelduna 1,1 miljoni euro suuruse puhaskasumiga 2013. aastal. Tõsi, kasumi kasv toimus peamiselt kinnisvarainvesteeringute väärtuse muutusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles