Telefoni näppimine ei röövigi kogu tähelepanuvõimet

Hans-Martin Tammesalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine kõndimas telefoniga
Naine kõndimas telefoniga Foto: Dmitriy Shironosov

Telefoni kasutamine autoga sõites on ohtlik ja ammugi keelatud, mis aga juhtub inimestega, kui nad kõndimise ajal telefoni kasutavad?

Inimesed, kes saadavad liikumise ajal telefonist sõnumeid, kõnnivad tunduvalt aeglasemalt, vahendab Huffington Post. Texas A&M Ülikooli teadlaste juhitud uuringu katsealused pidid kõndima mööda linnatänavat meenutavat rada. Katsealused kõndisid samal rajal kolm korda - esimesel korral tavalisel kiirusel ilma telefoni kasutamata, teisel korral pidid samaaegselt telefonis sõnumeid saatma ja kolmandal korral pidid saatma sõnumeid ja lahendama matemaatikaülesannet. Katsealused olid vanuses 18–50.

Sõnumite saatmise ja matemaatikaülesande lahendamise ajal aeglustasid inimesed sammu, äärekivile või muule takistusele lähenedes hakkasid nad astuma väiksemate sammudega. Ka treppidest ülesminek võttis telefoni kasutades kauem aega, sageli jäädi ka seisma. Uurijad arvavad, et see on inimeste vaimne kaitserefleks. See näitab samas, et inimesed aduvad küll, kelle või mille suunas nad liiguvad ning mis neid ümbritseb.

Lisaks muutus inimeste kõnnak ja nad hakkasid impulsiivselt kõndimissuunda muutma. Kõnnaku muutumine võib uurijate arvates olla vanematele inimestele probleemiks ja liikudes telefoni kasutamine võib seetõttu tekitada neile ohtlikke olukordi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles