Eesti riskikapitali köidab kõige enam IT-sektor

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Tänavu suvel kogus Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsioon (EstVCA) kokku info oma liikmete investeeringute kohta, millest selgus, et kõige sagedamini on investeeritud IT-sektorisse, kirjutab ajakiri Investor & Ettevõtja sügisnumber.


IT-sektori ettevõtetesse oli suunatud kokku 29 investeeringut ligikaudu sajast ehk 30 protsenti kõigist portfelliettevõtetest.

Samas on inimesi köitnud ka põllumajandus, tervishoid, kaubandus ja muud sektorid. Enamasti (70 protsendil juhtudest) on riski- ja erakapital rahuldunud ettevõttes vähemusosalusega.

Kõige sagedamini on investeeritud varajases (startup’i) faasis olevatesse ettevõtetesse (40 protsenti), kuid populaarsed on ka kasvufaasis (28 protsenti) olevad ettevõtted.

EstVCA liikmete tegevusväli on samas palju laiem kui Eesti. Lisaks siinsetele ettevõtetele on nende portfellis veel Läti ja Leedu, aga ka kaugemate maade firmasid.

Kõige aktiivsem investeerija on olnud Ambient Sound Investments (ASI), kelle portfellis oli juuni seisuga 25 peamiselt varajases või varase kasvu faasis olevat ettevõtet üle kogu maailma.

Paljuski just ASI tõttu domineerib Eesti riski- ja erakapitali investeeringute statistikas IT-sektor. ASIst aktiivsuselt järgmine on BaltCap 15 portfelliettevõttega, aga erinevalt ASIst on tegemist peamiselt väljaostu või kasvufaasi investeeringutega.

Kolmandat kohta selles arvestuses hoiab 11 portfelliettevõttega Askembla, kes investeerib nagu BaltCapki rohkem kasvufaasis ettevõtetesse ja väljaostutehingutesse.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles