Väited tööjõu nappusest raputavad Soome ehitussektorit

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustöölised
Ehitustöölised Foto: SCANPIX

Jutud tööjõu puudusest raputavad ehitussektorit Soomes, kuna mitmete ettevõtjate sõnul pidurdab professionaalsete ehitajate nappus juba tootmise kasvu.

Ehitajate huve kaitsev Rakennusliitto on aga seisukohal, et soomlastest oskustööliste asemele tahetakse palgata odavamat välismaist tööjõudu, vahendas YLE.

Tööhõive olukord ehitussektoris on paranenud viimastel kuudel kiiremini, kui nii mitmeski muus eluvaldkonnas.

Riigi pakutud abipaketid remonttööde korraldamiseks on mõjunud hästi. Tööpuudus ehitussektoris on vähenenud poole võrra, vajudes 26 protsendilt märtsis alla 12 protsendi piiri septembris.

Ehitusvaldkonda raputab nüüd küsimus väidetavast tööjõu nappusest.

Soome Tööstusliit (EK) viis läbi küsitluse ja selle tulemused näitavad, et peaaegu kolmandik ehitusfirmadest kannatab tööjõu puuduse all.

Tööandjaid koondava Rakennusteollisuus ry juht Tapio Kari tunnistab, et tööjõuga on tekkinud probleeme ja ennustab et selle puudus üha suureneb.

Rakennusliitto esimehe Matti Harjuniemi sõnul on jutud ehitajate puudusest alusetud, kuna soomlastest ehitustööliste seas on tööta ligi 7000 inimest.

Soome on viimasel ajal saabunud palju ehitajaid Baltimaadest, eelkõige Eestist. Soome lahe lõunakaldal on ehitustööd peaaegu seiskunud, kirjutab YLE.

Osa Soome tulnud ehitustöölistest on otseselt Soome ehitusfirmade tütarettevõtete palgal.

«Ehitussektoris konkureeritakse hindadega ja välismaalased suudavad teha töid soodsamalt. Seetõttu võetakse neid ilmselt lihtsamini tööle,» rääkis tööandjaid koondava Rakennusteollisuus ry juht Tapio Kari.

Praegu on Soomes töötavatest ehitajate seas välismaalasi kümme protsenti. Soome lahe rannikule jäävas Uusimaa maakonnas on nende osa aga 20 protsenti ehk viiendik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles