Soome uue tuumajaama hange täitis kodumaise kapitali normi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats.
Ehitusplats. Foto: fennovoima.fi

Soome uut tuumajaama ehitada sooviva ettevõttega Fennovoima liitusid Fortum ja SRV, lisaks suurendas oma osalust Olkiluoto. Sellega täidab projekt talle Soome valitsuse esitatud nõudmise, et vähemalt 60 protsenti kapitalist peab olema kodumaine.

Täna teatas Hanhikivi 1 tuumajaama ehitusprojekti juhtiv ehitusettevõte SRV, et osaleb Fennovoima valdusettevõttes Voimayhtiö SF 1,8 protsendiga. Soome energiaettevõte Fortum saab 6,6 protsendi suuruse osaluse Voimayhtiö SF-is ning terasetootja Outokumpu tõstab oma osalust 14 protsendini. Sellega ulatub Soome kapitali osakaal Voimayhtiö SF-is 65,1 protsendini.

Ülejäänud osalus kuulub Vene tuumaenergiaettevõte Rosatom Soome tütarfirmale RAOS Voima OY.

Hanhikivi 1 tuumajaama ehitusloa saamise protsess seisiski seni selle taga, et kodumaise kapitali osakaalu nõue oli täitmata. Vahepeal üritas Fennovoima vangerdada osanikuks ka Horvaatia firmat Migrit, kuid selle ettevõtte seos Vene Sberbankiga ei sobinud valitsusele.

Täna kinnitas Soome majandusminister Olli Rehn, et Migrit ei ole enam Fennovoimas osaline. Samuti ütles Rehn, et Fennovoima täitis uute investeeringutega kodumaise kapitali osaluse nõude.

Voimayhtiö SFi osanikud on lisaks Rosatomile, Outokumpule, Fortumile ja SRVle veel paarkümmend kohalikku energiaettevõtet ning mõned suurfirmad nagu Valio ja SSAB (Rautaruukki). Vahepealsete aastate jooksul on oma osalusest loobunud tosin firmat, teiste seas Kesko, Atria ja AGA. Viis aastat tagasi müüs oma 34 protsendi suuruse osaluse Fennovoimas Saksa energiakontsern e.ON, misjärel sai Voimayhtiö SF-ist ettevõtte sajaprotsendiline omanik.

Fennovoima loodab ehitusloa saada 2018. aastaks. Järgmise aasta suveks peab ettevõte teatama, kuidas lahendatakse tuumajäätmete ladustamise küsimus. Rosatomi 1200 MW tuumareaktoriga varustatud jaam peaks esialgse ajakava kohaselt hakkama tööle 2024. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles