Ateena Hiltoni ette pargiti neli hobust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kvadriiga.
Kvadriiga. Foto: SCANPIX

Esimese ja teise abipaketi päevil kutsuti neid «troikaks». Kolm pintsaklipslast-bürokraati, kes alati üheskoos Kreeka ministeeriume külastasid, saatjaks surisevad uudiskaamerad.

Hiljem hakkasid nad hiilima sisse kõrvaluste kaudu ja turvameeste tiiva all, kirjeldab aastaid Ateenas viibinud Financial Timesi korrespondent Kerin Hope – esiust valvasid kasinuse vastu meelt avaldavad kodanikud.

Siis kadusid nad sootuks, sest Syriza juhitud vasakvalitsus keelas neil Ateenas käimise ära. Isegi nimi kriipsutati ametlikult maha ja troikast said lihtsalt «institutsioonid», mis peegeldas tööandjate olemust (Euroopa Komisjon, Rahvusvaheline Valuutafond ehk IMF ja Euroopa Keskpank).

Nüüd, pärast kuue kuu pikkust eemalolekut, on abipaketi seirajad tagasi.

Taas tohivad nad elada Ateena Hiltoni hotellis, rahandusministeeriumi mugavas läheduses... olles suutnud tõrjuda kreeklaste sooja soovituse, et turvalisem oleks elada paar-kolm tundi autosõitu eemal Sounioni neeme kuurortis.

Kuidas neid aga kutsuda? Nüüd on mehi pealegi neli, sest kampa on löönud Euroopa Stabiilsusmehhanismi – ESM – esindaja. Mõned diplomaadid on ristinud koosluse «kvartetiks», aga teised leiavad, et termin tekitab segadust (juba enam kui kümnend tagasi napsasid selle nimetuse endale Lähis-Ida läbirääkijad).

Ateenas kõlab alternatiivina «kvadriiga», tavaliselt triumfivankrina kasutatud vanarooma neljahobuserakend (filmi «Ben-Hur» olete näinud?).

Grexiti hirmu püsides on paljud Kreeka poliitikud aga mures, et klassikalise taustata inimeste alateadvuses võib kvadriiga seostuda apokalüpsise nelja ratsanikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles