Sanktsioonid lõpetasid Botnica lepingu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämurdja Botnica.
Jäämurdja Botnica. Foto: Toomas Huik

Tallinna Sadama teatel lõpetati Venemaale kehtestatud kaubandussanktsioonide tõttu ennetähtaegselt mitmeotstarbelise jäämurdja Botnica rendileping tütarettevõtte TS Shipping ning Rosnefti ja Exxoni tütarfirma Karmorneftegaz vahel.

TS Shippingul oli nelja aasta pikkune rendileping Karmorneftegaziga, kuid see lõpetati mullu sügisel ennetähtaegselt.

Pärast jäämurdehooaja lõppu tänavu aprillis jätkati jäämurdjal Botnica plaanipärase remondi ja ettevalmistustega aluse prahtimiseks avameretöödele, kuid täiendavat prahitulu esimesel poolaastal ei teenitud, teatas Tallinna Sadam.

«Selle põhjus on asjaolu, et ELi ja USA poolt Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonidest ja neist tulenevatest äritegemise piirangutest lähtuvalt öeldi 2014. aasta lõpus Botnica pikaajaline prahileping ennetähtaegselt üles,» ütles Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid.

«Lepingu lõpetamisest saadud leppetrahv kattis osaliselt saamata jäänud tulu ning kajastub muu tuluna,» lisas ta.

Raidi sõnul jätkub praegu töö Botnicale prahilepingu leidmiseks käimasolevaks suveks-sügiseks. «Kuna aga naftafirmade tellimused on naftahinna ootamatu languse tõttu oluliselt vähenenud, on ka nõudlus avameretöid teostavate laevade järele tänavu oluliselt vähenenud ning konkurents tihe ja prahihinnad tavapärasest madalamad,» märkis ta.

Botnica jõude seismine ja kaubamahu langus Tallinna Sadama sadamates vähendasid riigiettevõte tänavuse esimese poolaasta käivet mullusega võrreldes kümme protsenti. Ettevõtte käive ulatus aasta esimesel kuuel kuul 53 miljoni euroni ja puhaskasum ligi 21 miljoni euroni. Võrreldes mullusega kasvas kasum kolme miljoni euro võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles