Ülemuste 9 viga, mis mõjutavad parimaid töötajad ettevõttest lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemus ja alluv.
Ülemus ja alluv. Foto: http://casestudy.co.in/wp-content/uploads/2010/11/badboss.jpg

Business Insider selgitab, millised ülemuste väärsammud ja -arusaamad võivad sundida ettevõtte parimaid töötajaid uut töökohta otsima.

Nad sunnivad alluvaid läbipõlemiseni rügama

Teades oma parimate töötajate võimeid, on igal ülemusel kiusatus neid maksimaalselt ära kasutada ning nende piire üha edasi nihutada. Samas, lisaks üleväsimusele ja produktiivsuse vähenemisele tekib töötajates trots, kuna neile võib tunduda, et neid karistatakse heade tulemuste näitamise eest.

Stanfordi ülikooli teadlaste hiljutise uuringu järgi hakkab töötajate tootlikkus peale 50 töötundi nädalas selgelt vähenema ning peale 55 tundi ei tasu ületöö end ettevõttele enam tegelikult ära.

Kui sa oled sunnitud andekatele töötajatele rohkem kohustusi jagama, ära unusta, et neid tuleb selle eest ka premeerida - ametikõrgenduse, palgatõusu või ka muude hüvedega. Vastasel juhul hakkavad nad varem või hiljem uut töökohta otsima.

Nad ei tunnusta töötajate panust ning häid tulemusi

Ka lihtne tunnustav õlalepatsutus võib alluvale rohkem tähendada, kui sa eales oskaks arvata. Kõigile meeldib kiitus, eriti muidugi neile, kes on selle tõepoolest ka kõva tööga ära teeninud.

Nad ei hooli oma töötajatest

Uuringud näitavad, et rohkem kui pool töökohavahetustest on vähemalt osaliselt põhjustatud töötajate kehvapoolsetest suhetest ülemustega. Nutikad tööandjad määravad ülemusteks inimesi, kes suudavad suhetes alluvatega tasakaalustada professionaalsust ning inimlikkust.

Nad ei pea oma lubadustest kinni

Kui sa annad oma töötajatele kergekäeliselt lubadusi, mida sa ei suuda või ei kavatsegi täita, kaotad sa kiirelt nende austuse ja usalduse ning ilmselt juba üsna varsti oled sunnitud neile asemikke otsima.

Nad palkavad ja edutavad valesid inimesi

Head ning töökad alluvad tahavad olla ühes meeskonnas endale sarnaste omadustega inimestega. Kui ülemused palkavad või edutavad nõrku kandidaate, kannatab selle all ettevõtte produktiivsus ning üldine moraal.

Nad ei lase töötajatel areneda

Andekad töötajad on oma töö suhtes kirglikud. Pakkudes neile võimalusi oma erialal arenemiseks, võid kindel olla, et nad soovivad ka edaspidi sinuga koostööd teha. Kui kohtled neid aga tahtmiste ja soovideta töörobotina, hakkavad nad otsima tööandjat, kes suudaks nende potentsiaali väärilisemalt hinnata.

Nad ei suuda töötajate oskusi arendada

Head ülemused kuulavad alati oma töötajad ära ning annavad neile konstruktiivset tagasisidet. Kui sul on olemas andekas alluv, tuleks leida mingid alad, kus ta võiks enda võimeid edasi arendada ning luua talle selleks ka vastavad tingimused. Heast töötajast suurepärase arendamine ongi juhi töö.

Nad ei suuda töös loomingulisust rakendada

Kõige andekamad ja motiveeritumad töötajad tahavad paremaks muuta kõiki nende tööga seotud aspekte ning neil on tihti selleks ka suurepäraseid ideid. Kui sa ei soovi nendega kaasa mõelda ning oled mugavuse nimel nõus pigem status quo'ga, kaob ka alluvate motivatsioon ja kirg oma töö vastu.

Nad ei suuda inimestele intellektuaalseid väljakutseid pakkuda

Suurepärased ülemused annavad oma töötajatele ülesandeid, mis võivad neile esmapilgul tunduda ületamatult keerulised, kuid mis aja jooksul ning kõva töö tulemusena saavad siiski täidetud. Oluline on töötajate mugavustsoonist välja lükkamine, samas neid eesmärkidele jõudmisel ka võimalikult palju juhendades. Kui andekatel inimestel hakkab tööl igav, on üsna tõenäoline, et varsti leiavad nad tööandja, kes suudab neile põnevamaid intellektuaalseid väljakutseid pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles