Mässulise ala äri libiseb Ukrainast ära

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski bensiinijaama töötaja kleebib grivnades hindade kõrvale hindu rublades. Üha rohkem arveldavad separatistide kontrollitavad territooriumid Ida-Ukrainas Vene rublades.
Donetski bensiinijaama töötaja kleebib grivnades hindade kõrvale hindu rublades. Üha rohkem arveldavad separatistide kontrollitavad territooriumid Ida-Ukrainas Vene rublades. Foto: Mikhail Sokolov / TASS

Donetski restoranis Kümme-Üksteist kulistavad kliendid prae peale Vene õlut, mis kohaliku kraami turult välja on uhtunud. Maksta saab Vene rublades.

Nagu omanik Wall Street Journali reporterile selgitas, on tegemist praktilise ja mitte poliitilise valikuga – juunikuus karmistas Ukraina valitsus piiranguid kaupade transportimisele mässuliste kontrollitud aladele. «Elada on ju vaja,» ütles restoranipidaja. «Ukraina lükkab meid eemale.»

End iseseisvaks kuulutanud Ida-Ukraina piirkondade tagasiliitmise arutelud on kinni kiilunud, kuna neile võimaldatava autonoomia asjus valitseb lahkmeel.

Samal ajal on Kiiev keeranud üha kõvemini kinni raha, inimeste ja kaupade liikumise nimetatud aladele. Põhjusena toob valitsus soovi välistada mässuliste võitlejate, relvade ja valeraha levik.

Pensionide järel võivad vanainimesed käia Ukraina kontrollitud alal, ütleb valitsus ning lubab luua piiripunktidesse logistikakeskused, kus muu hulgas oleksid poed ja apteegiletid, samuti pangaautomaadid.

Samal ajal libisevad alad Ukrainast järjest eemale, kuna ettevõtjad süvendavad sidemeid ida suunal. Donetski kauplustes domineerivad Vene kaubad. Ärimeeste ja mässuliste ametnike väitel moodustavad rublad enam kui poole ringluses olevast rahast.

Kuna toimiv pangasüsteem puudub, käivad ärimehed Venemaal kaupa toomas, kaasas kottide kaupa raha. Teekond lähimasse Vene linna – Rostovisse Doni ääres – on ohtlikuvõitu, kuna marsruut on hakanud huvitama röövleid.

Maksudega on ettevõtjail erinevad lähenemised. Mõned maksavad makse Kiievile, aga annavad mässulistelegi probleemide vältimiseks sularaha. Summad peidetakse kuidagimoodi raamatupidamise sügavustesse.

Teine võimalus on piirduda maksude maksmisega üksnes mässulistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles