Riskifondid soovitavad Puerto Ricol koolid kinni panna

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlakoormaga toimetuleku meetmete vastu protestiv puertoriikolane hoiab plakatit, millel on hispaania keeles: «Meie ei võtnud laenu. Me ei näinud ühtki penni. Me ei kavatse maksta.»
Võlakoormaga toimetuleku meetmete vastu protestiv puertoriikolane hoiab plakatit, millel on hispaania keeles: «Meie ei võtnud laenu. Me ei näinud ühtki penni. Me ei kavatse maksta.» Foto: Ricardo Arduengo / AP

34 riskifondi palgatud spetsialistide komisjon soovitab Puerto Ricol võlakoormaga toime tulemiseks osa koole kinni panna ja õpetajaid koondada.

Ameerika Ühendriikidele kuuluval autonoomsel saareriigil Puerto Ricol on ligi 72 miljardi USA dollari jagu võlgu ning hiljuti teatas saareriigi kuberner maksejõuetusest. Kuna suur osa Puerto Rico võlakirjadest on riskifondide käes, panid need kokku kolmest endisest IMFi spetsialistist koosneva komisjoni, kes tuli nüüd lagedale autonoomia pankrotist päästmise plaaniga, kirjutab Guardian.

Plaani kohaselt tuleks Puerto Ricol koguda rohkem makse, müüa ligi nelja miljardi dollari eest riigile kuuluvaid hooneid ning vähendada avaliku sektori kulutusi, eriti just kulutusi haridusele.

Komisjoni teatel on kulutused haridusele viimasel kümnendil suurenenud 1,4 miljardi võrra 4,8 miljardi dollarini, samas kui koolides käivate laste arv on kukkunud veerandi, seda peamiselt seepärast, et puertoriikolased kolivad vaesusest pääsemiseks peredega emamaale USAsse.

Puerto Rico kulutused ühele õpilasele aastas on 8400 dollarit, USAs on see number viiendiku võrra suurem. Tänavu on 3,5 miljoni elanikuga Puerto Rico sulgenud juba sada kooli, mullu suleti 60.

Guardianiga rääkinud Puerto Rico poliitikud suhtusid plaani tõrjuvalt. Aguas Buenase omavalitsuse volikogu liige Luis Gallardo ütles ajalehele, et riskifondid soovitavad Puerto Ricos samu säästuprogrammi, mis mujal Ladina-Ameerikas on juba katastroofilisi tulemusi andnud. «Nad soovitavavd meil pinnal püsimiseks jäsemed küljest ära lõigata,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles