Kreeka eksrahandusminister Yanis Varoufakis plaanis häkkida riigi maksuameti andmebaasi

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka eksrahandusminister Yanis Varoufakis.
Kreeka eksrahandusminister Yanis Varoufakis. Foto: SCANPIX

Kreeka endine rahandusminister Yanis Varoufakis kinnitas, et valmistas salaja ette riigi kodanike maksudokumentidesse sissehäkkimist valmistamaks ette paralleelset maksusüsteemi, kirjutab Financial Times.

Plaan, mis sai peaaegu valmis, aga ellu ei viidud, nägi ette, et kõikide Kreeka elanike maksukoodid kopeeritakse Varoufakise lapsepõlvesõbra kontrollitavasse arvutisse.

Varoufakis kirjeldas seda süsteemi 16. juulil toimunud 25 minutit kestnud telekonverentsil, mille organiseeris Londonis asuv mõttekoda OMFIF.

«Otsustasime häkkida minu ministeeriumi tarkvarasüsteemi selleks, et saada ligi kõikide inimeste koodidele ning need üksnes kopeerida, vaid kopeerida tema kontori arvutisse selleks, et ta saaks välja mõelda, kuidas välja töötada ja ellu viia paralleelset maksusüsteemi,» selgitas Varoufakis konverentsil.

Varoufakise sõnul andis peaminister Alexis Tsipras talle juba enne võimuletulekut jaanuaris rohelise tee nn plaani B väljatöötamiseks ning ta lõi selleks viieliikmelise töögrupi, kelle etteotsa sai USA ökonomist James Galbraith.

Ühel hetkel konverentsi moderaator hoiatas, et seda kuulavad ka teised inimesed. Kreeka endine rahandusminister kostis selle peale: «Ma tean seda. Ja isegi kui nad teavad, siis ma eitan seda,» vahendas Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles