Hiina börs on vabalanguses

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor vaatab aktsiate hindu Shanghai böril, kus rohelisega on tähistatud langevad aktsiad.
Investor vaatab aktsiate hindu Shanghai böril, kus rohelisega on tähistatud langevad aktsiad. Foto: SCANPIX

Hiina Shanghai börs kukkus täna hommikul 8,6 protsenti, mis on selle suurim langus alates 2007. aasta veebruarist, sest investoritel pole väga usku valitsuse ponnistustest sealse aktsiaturu toetamisse.

Uudisteagentuur Reuters kirjutas siiski, et väga täpselt pole nii suure languse põhjus siiski teada, sest kauplemispäeva alguses oli börsilangus üsna talutav – umbes 2,5 protsenti.

Iga kukkuva 31 aktsia kohta tuli vaid üks tõusja.

Üheks päästikuks võiks olla varahaldusfirma China Southern Asset Management juht Yang Delon, kes kirjutas klientidele, et põrge eelmisest langustsüklist võib olla läbi ja turg on jõudnud märkimisväärse kõikumise faasi.

Hiina börs, mis oli aasta algusest kaotanud pea kolmandiku ehk neli triljonit dollarit oma väärtusest, hakkas tänu riigi sekkumisele alates juuli keskpaigast taas tõusma, kosudes 16 protsenti. Börsi regulaatorid lubasid 1400 ettevõtte aktsiatega kauplemise peatada, keelasid suuromanikel aktsiaid müüa, piirasid nn lühikeseks müümist (lühikeseks müümine on laenatud aktsiate müümine lootuses pärast hinnalangust neid odavalt soetada) ning lükkasid edasi aktsiate avalikud esmaemissioonid (IPOd).

Tundub, et investorid siiski nende abinõude jätkusuutlikkusse väga ei usu.

«Tänane Hiina aktsiate liikumine oli investorite sentimendile külm dušš,» ütles Bloombergile Hongkongi investeerimisfirma Okasan Securities Group Mari Oshidari. «See näitas ka, et ilma valitsuse toeta on turg endiselt habras,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles