Itaalia nõuab eurotsooni poliitilist liitu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia rahandusminister Pier Carlo Padoan.
Itaalia rahandusminister Pier Carlo Padoan. Foto: Luca Bruno / AP

Itaalia rahandusminister esines üleskutsega liikuda euroalaga «otseteed poliitilise liidu suunas»: see olevat ainus viis, kuidas ühisraha ellu jääb.

«[Mõne liikme] väljumine ja seega [liikmelisuse] pöördumatuse lõpp on nüüd laual. Ärgem petkem iseennast,» ütles Pier Carlo Padoan. «Kui tahame kõrvaldada riski, peame tekitama teistsuguse euro – tugevama euro.»

«Mõned usuvad, et praegune asjade korraldus on enam-vähem okei, kui natuke putitada,» ütles minister Financial Timesile. «Mina arvan, et sellest ei piisa.»

Kõige jõulisemalt toetavad Euroopa integratsiooni traditsiooniliselt Itaalia ja Prantsusmaa, samal ajal kui teised riigid on suurema poliitilise sulandumise suhtes skeptilised.

Mida Itaalia nüüd nõuab, on laiapõhjaline: kiiremas korras tuleb saada valmis pangandusliit, luua ühine euroala eelarve ning käivitada ühine töötuskindlustuse süsteem. Padoani sõnul tuleks kaaluda ka valitud eurotsooni parlamenti ja Euroopa rahandusministri posti.

Minister mainis, et debatt euroala edasise integratsiooni üle on eurogrupi viimastel koosviimistel juba tegelikult käivitunud, kuigi lõviosa ajast läks Kreeka paketi üle vaidlemisele. Ta ütles, et septembris teemaga jätkatakse.

Kõikidele euroalast väljumist vaagivatele valitsustele oli ministril varuks karm hoiatus: «Tuleb segadus, kapitali põgenemine, usalduse kaotus, pankrotid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles