WTO liikmed sõlmisid triljoni dollari IT-lepingu

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tariifideta ja tollimaksuvaba kaubanduse nimekirja lisati muuhulgas meditsiiniseadmeid, näiteks MRT-masinad.
Tariifideta ja tollimaksuvaba kaubanduse nimekirja lisati muuhulgas meditsiiniseadmeid, näiteks MRT-masinad. Foto: Bernadett Szabo / Reuters

Maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) liikmed sõlmisid lepingu, et loobuda tariifidest triljoni USA dollari väärtuses infotehnoloogiatoodetelt; leping toetab ettevõtjaid videomängude valmistajatest kuni meditsiinivarustuse tootjateni.

Kokkuleppega uuendati WTO 18 aastat vana infotehnoloogia lepingut. Uue lepingu järgi lisandus enam kui 200 toodet tariifideta ja tollimaksuvaba kaubanduse nimekirja, kirjutab Reuters.

USAs puudutab uus leping enam kui 100 miljardi dollari väärtuses eksporte. Tariifide kaotamine võib lisada hinnanguliselt 60 000 uut töökohta.

«Infotehnoloogia lepingu laiendamine on hea uudis Ameerika töötajatele ja äridele, mis disainivad, toodavad ja ekspordivad tipptasemel tehnoloogiad ja informatsioonitooteid MRT masinatest kuni videomängukonsoolide osadeni,» ütles USA kaubandusesindaja Michael Froman.

Kokkuleppest saavad kasu tehnoloogiatootjad nagu General Electric, Intel, Microsoft ja Nintendo.

Uute tollimaksuvabade toodete hulka kuulub arvutitarkvara ja tarkvara meedia, videomängukonsoolid, printerite tindikassetid, GPS-seadmed, pooljuhid ja meditsiiniseadmed, näiteks magnetresonantstomograafiamasinad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles