Yahoo ümber hiilivad ülevõtjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yahoo! logo Sunnyvale'is Californias asuval peakorteris.
Yahoo! logo Sunnyvale'is Californias asuval peakorteris. Foto: AP / Scanpix

Raskustes internetifirma Yahoo palkas endale appi Goldman Sachsi, et saada head nõu kaitsmaks end erafondide ülevõtmiskatsete eest.

Lähedalseisvate allikate sõnutsi on Silver Lake Partners ja teisedki grupid pidanud «väga esialgseid nõupidamisi», mismoodi pakkumist teha. Mitmed finantsgrupid, nende hulgas Blackstone, olevat aga osalemisest juba ette loobunud.

Yahoo enda poole pole aga keegi veel pöördunud, ütlesid allikad.

Samas piisas isegi kuulujuttudest, et Yahoo aktsiaid kaks päeva järjest ülespoole kergitada. Eile tõusis aktsiahind 5 protsendi, üleeile aga 6 protsendi võrra.

Kui pakkumised kuju võtavad, tuleb aga ületada kõrged tõkked, mis Yahoo enda ülevõtmise eest kaitsmiseks on ehitanud – pärast seda, kui Microsoft seda kaks aastat tagasi üritas.

Tänase seisuga on Yahoo väärt enam kui 21 miljardit dollarit. Suur osa börsiväärtusest on seotud osalusega Hiina e-kaubanduse liidris Alibabas, samuti Yahoo Japanis.

Viimastel kuudel on Alibaba ja Yahoo vahel olnud palju ragistamist, kuna lähenemas on tähtaeg, mil Yahoo peaks saama Hiina kontserni nõukogus teise koha. Siis kuuluks Yahoole ja Softbankile nõukogus enamus.

Yahoo aktsionärid on nõudnud osaluse müüki, kuid tegevjuhid väidavad, et Alibaba tahaks neist lahti saada, et eelseisvast IPOst suuremat kasu lõigata.

Nimetatud osaluste müümise poolt oleksid kindlasti ka Yahoo ümber keerlevad pankurid, kuna siis langeks Yahoo ostuhind. Ilmselt tuleks siis aga kõvasti raha maksudeks maksta, kuna osalused omandati üliodavalt.

Yahoole veidi sarnase kuid väiksema veebifirma AOLi tegevjuhid loodavad, et kõige selle keskel müüdaks nende ettevõte Yahoole ning et AOLi boss Tim Armstrong pandaks Carol Bartzi asemele Yahoo etteotsa.

Bartz on langenud aktsionäride suure kriitika alla ja käib üha sagedamini ka nõukogu vaibal, kuna Yahoo kasutajad veedavad saidil järjest vähem aega.

Pankurid ja investorid on samas väga ettevaatlikud. «Tehing tuleks ülikeerukas. Tuleks osta kogu Yahoo ja kogu AOL, seega oleks vaja pidada läbirääkimisi kahe nõukoguga. Seejärel tuleks panna paika finantsstruktuur, eeldades, et nii Yahoo Japan kui Alibaba müüakse maha,» ütles üks pankur.

«See oleks intellektuaalselt huvitav harjutus. Aga ülimalt kompleksne.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles