Päästetud kaevurid kullavihma all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõksu jäänud kaevurid.
Lõksu jäänud kaevurid. Foto: SCANPIX

Järjekorras teisena päästetud Tšiili kaevur Mario Sepúlveda jagas päästetöötajaile kullast küütlevaid kive, kuid kaevurite endi kohale on kogunemas tõelised kullavihma pilved.

10 nädalat maapõues veetnud 33 meest ootab ridamisi reklaamilepinguid, meediaintervjuusid, raamatu kirjutamise pakkumisi ja – mine tea – võib-olla isegi nende saagast vändatava filmi õigused.

Juba on pinnaletoodud kaevureid palutud panna õlg alla erinevate šokolaadide, õlle ja seksikogemust parandavate vitamiinide turundamisele.

Maailma juhtivad jalgpalliklubid Real Madrid ja Manchester United kutsusid päästetuid Euroopasse oma mänge vaatama. Kamraade Elvise lauludega lõbustanud kaevur sai kutse Gracelandi, Apple’i boss Steve Jobs ei jätnud kasutamata võimalust igaülele isiklik iPod Touch kinkida.

Kohaliku meedia andmetel on kaevurid, kes varem San Josés vaid veidi üle 900 dollari kuupalka teenisid, juba kokku leppinud, et jagavad kõik lepingutest tulenevad tulud omavahel ära. Suuri summasid on pakutud ka nende peredele, kuigi mõned ütlesid, et tahavad selle asja enne meestega läbi arutada. «Mida kõike mulle küll pakutud pole!» pahvatas kaheksandana päästetud kaevuri Claudio Yanezi sõbranna Cristina Nuñez.

21. väljatoodu Yonni Barriose vend Elías Barrios ütles, et temalegi on raha pakutud. Küsimuse peale, kas ta selle ka vastu võtta kavatseb, mees noogutas. Samal ajal jõudis maapinnale mees, kes kaheksa aastat abikaasast lahus oli olnud. Naine oli tal vastas.

«Mehi ootavad tohutud summad, mitmed miljonid,» ütles suhtekorraldusfirma PHA Media juht Phil Hall, kes varasemalt Briti tabloidi News of the Worldi toimetajana leiba teenis.

«Aga kui kaevurid otsustavad midagi teha, raamatu või filmi, siis tuleks neil tulud omavahel ära jaotada. Muidu lagunevad kaevanduses loodud sõprussuhted kiiresti.»

Tohutust meediahuvist ei ole loomulikult pääsu kuhugi, arvestades seda, et Tšiili valitsuse meisterlikku päästeoperatsiooni vaatasid otseülekande vahendusel pealt miljonid inimesed kõikjal maailmas.

USAs vaatas päästetööde algust CNNi, Fox Newsi ja MSNBC kaudu ligi 11 miljonit inimest – mis ületas kanalite tavalise vaatajaskonna kuuekordselt.

Tšiilis töötava vabakutselise ajakirjaniku Jonathan Franklini poolt kirjapandud loo esialgse pealkirjaga «33 Men Buried Alive» (33 elusalt maetud meest) jõudis möödunud nädalal toimunud Frankfurdi raamatulaadal juba ära osta Briti kirjastusfirma Transworld. Trükist peaks teos ilmuma tuleva aasta alguses.

Kindlasti ei jää tulemata ka film. Kuigi jutud sellest, et Hispaania näitleja Javier Bardem on juba saanud peaosa filmis «Buried Courage» (mahamaetud vaprus) pani tema agendi siiralt imestama.

«Mina pole mingist filmist midagi kuulnud,» ütles José Marzilli Tšiili ajalehele El Mercurio. «Need vaesed vennad ju alles said sealt välja – ja juba te räägite filmijuttu?»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles