Kreeklased ja hispaanlased on vähem jooma hakanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pits.
Pits. Foto: SCANPIX

Kreeka ja Hispaania räsitud tarbijad hoiduvad oma muresid välismaisesse alkoholi uputamast – eriti pärast seda, kui tollilõive tõsteti.

Nagu märgib Londoni börsil noteeritud alkoholifirma Diageo, langes netomüük eurotsooni perifeerias kolmandas kvartalis mullusega võrreldes tähelepanuväärselt.

Samas on Põhja-Ameerika ja Aasia esinenud oodatust tugevamalt ning aidanud tõsta aastase netomüügi üldkokkuvõttes 5 protsendi võrra 3,3 miljardi dollari peale.

Tegevjuht Paul Walsh kinnitas taas, et firma sisekasvu prognoos on jätkuvalt optimistlik, kuid vaatas samas tulevikku varasemast kainema pilguga.

«Aasta algas, nagu arvata võis. Arenenud turgudel on tarbijakeskkond ja majanduskliima haprad, arenevatel turgudel on nõudlus tugevam,» ütles ta.

Bernsteini joogianalüütik Trevor Stirling ütles, et iseäranis positiivse signaali annab arengumaade, eriti aga Aasia tõus prantslaste firmale Pernod Richard.

Nimelt saab viimane tervelt neljandiku oma arengumaade tulust – mis on firma lõikes 37 protsenti – Hiinast, kuhu suundub mullusega võrreldes 40-50 protsenti enam konjakit.

Diageo puhul on arenevate turgude osakaal paljudest konkurentidest väiksem – 32 protsenti netomüügist.

Parasjagu üritabki firma kasvatada oma osalust Hiina ühisettevõttes, et turust suuremat tükki haarata. Eesmärgiks oleks läkitada Hiina turule vähemalt 500 kasti alkohoolseid jooke aastas. Praegune kogus on vaid 4 miljonit.

Diageo on andnud nõusoleku tõsta oma osaluse Sichuan Chengdu Quanxingis 49 protsendilt 53 peale, makstes selle eest 14 miljonit naela. Quanxingile kuulub aga 39,7-protsendiline kontrollpakett firmas nimega Sichuan Swellfun, mis on omakorda Shui Jing Fangi omanik.

Kui kohalikud regulaatorid osaluse kasvatamise Quanxingis heaks kiidavad, peab Diageo tegema pakkumise ülejäänud 60,3 protsendi omandamiseks Sichuan Swellfunis. Siis oleks see  Shanghai börsil noteeritud alkoholifirma nende kontrolli all.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles