Hoiused on kasvanud aastaga 10,7 protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtted ja eraisikud hoiustavad Eesti panga andmeil üha enam.
Ettevõtted ja eraisikud hoiustavad Eesti panga andmeil üha enam. Foto: Peeter Langovits

Ettevõtted ja majapidamised jätkavad aktiivselt hoiustamist – neile kuuluvate hoiuste maht pankade bilanssides on aastaga suurenenud 10,7 protsenti, teatas Eesti Pank.

Eriti kiiresti on keskpanga teatel kasvanud ettevõtete hoiused: nende aastakasv kiirenes 14,2 protsenti. Majapidamiste hoiused on sarnaselt eelnevate kuudega kasvanud ligi kaheksa protsenti aastas.

Ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude ja liisingute maht oli juuni lõpus 15,5 miljardit eurot. Aastaga on laenu- ja liisinguportfell suurenenud 2,9 protsenti.

Ettevõtetele antud laenude ja liisingute aastakasv aeglustus juunis kahe protsendini. Kõige kiiremini on ettevõtete laenamine viimase aasta jooksul kasvanud kaubanduse ja kinnisvaraarenduse valdkonnas.

Majapidamistele antud laenude ja liisingute portfelli kasv veidi kiirenes. Aastaga on eluasemelaenude maht suurenenud 3,8 ja muude laenude maht 4,3 protsenti.

Juunis väljastati eluasemelaene 81 miljoni euro väärtuses ehk umbes sama palju kui eelnevatel kuudel.

Kiiresti on kasvanud eraisikutele antud autoliising, kuid ettevõtetele on autoliisingut väljastatud samavõrra vähem. Kokku väljastati juunis autoliisingut kolm protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Laenude ja liisingute intresside tase on tänu väikestele baasintressidele jätkuvalt madal. Nii majapidamistele antud eluasemelaenude intressimäär kui ka ettevõtetele antud pikaajaliste laenude intressimäär oli juunis 2,2 protsenti.

Pankade poolt välja antud laenude kvaliteet halvenes veidi, nagu ka eelmistel kuudel. Üle 60 päeva viivises olevate laenude osakaal kasvas 1,7 protsendini laenuportfellist. Viivises olevate laenude osakaal on enim kasvanud põllumajanduse ja kinnisvaraarendusega seotud ettevõtete hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles