VTA: mobiilne seapõleti pole kasutu investeering

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilne seapõleti pandi märtsis esimest korda tööle.
Mobiilne seapõleti pandi märtsis esimest korda tööle. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Ehkki Viljandimaal sigade Aafrika katku nakatanud loomade hävitamiseks mullu soetatud mobiilset seapõletit ei kasutatud, pole see veterinaar- ja toiduameti (VTA) hinnangul mahavisatud investeering.

«Põleti on vaieldamatult vajalik, aga seda tuleb targalt kasutada,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda BNS-ile.

«Hetkel on farmide asukohast ja loomade arvust lähtuvalt nii taudi leviku ärahoidmise seisukohalt kui ka majanduslikult põhjendatud hukatud loomade viimine Väike-Maarjasse,» selgitas ta.

Viljandimaal Viljandi vallas Ridaküla külas asuvast seafarmist ning samas maakonnas Kolga-Jaani vallas Leie külas asuvast seafarmist on leitud sigade Aafrika katku, sai teisipäeval teatavaks.

Kolmapäeval hukati kokku 546 Viljandimaa seakatku nakkusega farmidest pärit siga; korjused transporditakse Väike-Maarjasse, kus asub põllumajandusjäätmete käitlemisega tegelev AS Vireen.

Mullu soetati aga katkusigade hävitamise otstarbel 239 000 euroga 27-tonnisel treileril asuv mobiilne seapõleti, mis jõudis Eestisse jaanuari keskel. Põleti ostmiseks eraldas valitsus reservfondist 227 500 eurot.

«Katkukorjuste likvideerimiseks on kolm varianti: esimene neist on matta korjused lokaalselt, mis minu andmetel peaks ühes kahest Viljandimaa laudast olema võimalik. Teine variant on panna korjused konteinerisse ning tuua need siia Väike-Maarjasse [Vireeni asukoht]. Kolmas variant on võtta kasutusele mobiilne seapõleti,» ütles AS-i Vireen juhataja Rait Persidski teisipäeval BNS-ile..

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles