Saaremaa seakasvatajad kardavad Aafrika katku levikut

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika katk võib kergesti levida metssigadelt kodusigadele.
Aafrika katk võib kergesti levida metssigadelt kodusigadele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi- ja Valgamaa väikestes seafarmides möödunud nädalal avastatud Aafrika seakatk teeb murelikuks ka Saaremaa seakasvatajad, sest vaatamata kõigi ohutusnõuete täitmisele pole võimalik haiguse levikut farmidesse välistada.

«Mitte mingid kaitsemeetmed ei aita, kui inimene ei mõtle enne farmi sisenemist või farmi territooriumil toimetades peaga,» ütles Valjala söödatehase sigalate juhataja Margus Õunpuu väljaandele Saarte Hääl.

Näiteks peetakse Valgamaa ühe koduseaga farmis avastatud nakatumise põhjuseks pererahva metsas marjul käimist, mille tagajärjel jõudis tappev haigus taudialalt koduseani.

Ehkki Saaremaa metsades seakatk end seni veel ilmutanud ei ole ja farmidesse sisenemine on võõrastele kategooriliselt keelatud, leidub Õunpuu sõnul võimalusi, kuidas vastutustundetu suhtumise korral haigus ka Saaremaa farmidesse võib jõuda.

«On suvi ja liigub igasugu rahvast ja ega mina tea, kellega minu farmi töötaja kokku puutub,» rääkis seakasvataja, kelle sõnul on nende farmide puhul ainus riskifaktor farmitöötaja. «Kui farmitöötaja elementaarseid ohutusnõudeid ei täida, siis võibki see juhtuda. Selle haiguse levik käib väga lihtsalt – tuleb jahimees või marjuline metsast välja ja ongi kõik...»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles