Palling: maksuamet peaks tegutsema süütuse presumptsiooni põhimõttel

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu majanduskomisjoni esimees Toomas Kivimägi (vasakul) ja komisjoni liige Kalle Palling.
Riigikogu majanduskomisjoni esimees Toomas Kivimägi (vasakul) ja komisjoni liige Kalle Palling. Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix Baltics

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Kalle Pallingu hinnangul on MTA õigusi laiendav seaduseelnõu poolik ning seda pole piisavalt palju osapooltega läbi arutatud.

Palling ütles, et ei pea heaks ideeks järelvalvemeetmete laiendamist ja bürokraatia suurendamist. Pigem tuleks tema sõnul mõelda aruannete lihtsustamisele, raamatupidamise täitmisele vastavates keskkondades, eeltäidetud deklaratsioonidele ettevõtetes jne. «Üldisemalt arvan, et maksuametit on vaja nii palju kui hädapärast tarvis, aga täpselt nii vähe kui võimalik,» lausus Palling.

Ta märkis, et kuigi süütuse presumptsioon on kriminaalmenetluse põhimõte ja seda üks-ühele laiendada ei saa, siis sarnane lähenemine peaks olema ka maksuameti tegevuse aluseks.

Palling selgitas, et aus maksukeskkond on suur väärtus, milleni saab jõuda vaid kõikide osapoolte kokkuleppel – sel juhul töötab see iga kodaniku hüvanguks. Sellise tulemuseni jõudmiseks on tema sõnul aga vaja kõik detailid ühiskonnas tasakaalukalt läbi vaielda – ka esmapilgul vaid tehnilisena tunduvad detailid.

«Tihti jääb meelde see negatiivne osa ja siis ei ole ka selgituste kuulamiseks kõrvu,» tõdes Palling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles