Korb MTA õiguste laiendamisest: totaaljärelvalve on demokraatlikus riigis lubamatu

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korb korrigeeris täna oma eilset sõnavõttu.
Korb korrigeeris täna oma eilset sõnavõttu. Foto: Laura Oks / Õhtuleht

Riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Mihhail Korb ütles, et maksu- ja tolliameti (MTA) õigusi laiendavat seadust ei tohi kindlasti vastu võtta, kuna see annab MTA-le sisuliselt õiguse nuhkida.

«Leian, et sellisel kujul nagu täna on antud seadusest räägitud, on tegemist väärseadusega, mida kindlasti ei tohi vastu võtta,» kommenteeris Korb kooskõlastusel olevat seaduseelnõud. Ta ütles, et on arusaadav, et riik soovib vähendada maksuauku ning seega muuta MTA-d tulemuslikumaks, kuid selleks tuleb valida õiged meetmed. «Kui on tõesti nii, et sideettevõtted peavad tulevikus hakkama jagama maksuametile võimalike petturite kohta rohkem infot, siis on oht, et rikutakse inimõigusi. Sisuliselt hakkab MTA nuhkima,» lausus ta.

Praeguse eelnõu järgi võib hakata maksuamet küsima sideettevõtetelt tulevikus liitumislepingu sõlmija nime, aadressi ja muid kontaktandmeid. Lisaks lepingu liiki, esitatud arve nime ja tasuja pangakontot. Rahandusministeerium ütles, et kuna muudatus ei võimalda maksuhalduril saada sideettevõtjalt sidega seonduvaid metaandmeid ega ligipääsu sidevõrgule, siis ei riiva teabe andmise kohustus sõnumisaladust.

Korb sõnas, et soovib valitsuselt kuulda, kuidas muudab plaanitav seadus meie ettevõtluskeskkonda paremaks. «Valitsus, kes on end reklaaminud justkui ettevõtjasõbralikuna, on tegelikkuses kõike muud.» Ta rõhutas, et ettevõtjate käsitlemine petturitena peletab neid Eestist eemale. «Totaaljärelvalve on põhjendamatu ja inimõigusi piirav ning demokraatlikus riigis lubamatu – ma siiralt loodan, et me ei lasku niivõrd madalale tasemele.»

Korb möönis, et ka koalitsioonipartnerite viimased väljaütlemised kõnelevad pigem seda keelt, et praegust eelnõud ootavad veel ees muudatused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles