Kreeka esitab kohalikule pangale süüdistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Kreeka korruptsiooniga võitlemise riigiminister Panagiotis Nikoloudis teatas teisipäeval, et kriminaaluurimise tagajärjel esitatakse Kreeka ATE Pangale (Agrotik Trapeza tes Ellados A.E.) süüdistus ebaseaduslike laenude andmises ja rahapesus, mis on riigile põhjustanud 5 miljardit eurot kahju.

«Kahtlusteta on tegemist viimaste aastakümnete ühe suurima pangandusskandaaliga, millest annab märku ka tohutu kahju riigile,» ütles riigiminister Kreeka uudisteagentuuri ANA-MPA vahendusel. Ühtekokku uuritakse 1300 laenu, mille väljastamist peetakse illegaalseks.

ATE Pank on varasemalt olnud oluline Kreeka poliitilise masina osa. 2014. aastal tuli avalikuks, et Kreeka kaks suurparteid, praegu opositsioonis olevad Pasok ja Nea Demokratia on 2013. aasta algusest peale jätnud tasumata laenumaksed ATE Pangale, mis tähendas, et parteid on reaalselt pankrotis. Parteid võlgnesid erinevatele Kreeka pankadele 270 miljonit eurot, sellest 198 miljonit eurot oli antud ATE Pangast ilma, et nende eest oleks küsitud mingeid reaalseid tagatisi.

Kõik suuremad Kreeka pangad suures osas riigistati 2012. aasta bail-outi tagajärjel. Ka siis kui pangad ei olnud võimelised rohkem laene väljastama said suured parteid ikkagi 30 miljoni euro eest laene, mida nad kunagi tagasi ei maksnud. ATE Panga "head" laenud anti 2012. aasta augustis üle Piraeuse pangale ning mitte-teenindatavad võlad anti kanda Kreeka maksumaksjale, kui need läksid Kreeka Pangandusstabiilsuse Fondile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles