Maksumaksjate liit: MTA võib hakata inimeste teadmatust ära kasutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis
Lasse Lehis Foto: Martin Ilustrumm

Maksumaksjate liidu juhi Lasse Lehise hinnangul on rahandusministeeriumi kooskõlastatusringile saadetud maksu- ja tolliameti (MTA) võimupiire laiendava eelnõu puhul eesmärk ebaselge.

On ebaselge, kas eelnõusse pandud sätted on seal «igaks juhuks» või mingi selge põhjusega, ütles Lehis BNSile. «Näiteks vallasvara vaatlust puudutav punkt võib olla seotud aasta alguses toimunud autode parklates vaatlemisega, ent võib ka mitte,» rääkis ta.

Lehis lisas, et samuti on ebaselge, mida seadusesätetega teha plaanitakse. «Suures osas on tegu lihtsalt seniste seaduspunktide täpsustamisega – näiteks sideettevõtjatelt arvete ning nende tasumise kohta pärimine on senise seaduse täpsustamine,» rääkis ta.

Ka sõnastuslikult on eelnõu tema hinnangul veidi ebaselge. «Näiteks kinnistule sisenemise punkt – elukoha puutumatus on põhiseaduses kinnitatud õigus, mille vastu tavalise seadusega kindlasti ei saa,» rääkis ta. «Vallasvara vaatlus võib ju küll toimuda, aga jälitustegevuseks samas maksuametil ilmselt luba pole,» tõdes Lehis.

Eelnõuga võib veelgi suureneda risk, et MTA kasutab nii-öelda ära inimeste teadmatust, märkis Lehis. «Praegu on paljudel kontrollialustel segadus – polegi kindel, kes kontrollib, kas politsei või maksuamet, või mis vahet seal on. Näiteks korterite vaatlemise puhul kooskõlastatakse küll inimesega, et tullakse vaatama, aga kuskil väga pisikeses kirjas on, et võib sellest ka keelduda,» rääkis ta.

Rahandusministeerium on saatnud kooskõlastusringile eelnõu, mis annaks MTA-le muuhulgas õiguse pärida klientide kohta andmeid sideettevõtetelt ning siseneda maksumenetluse raames maksukohustuslase kinnistule.

Eelnõus seisab säte, mis annab MTA-le õiguse maksukohustuslase nõusolekuta vaadelda tema valduses olevat majandus- või kutsetegevusega seotud vallasasja, mis ei asu maatükil, ehitises või ruumides, kus toimub maksukohustuslase majandus- või kutsetegevus. Maksuametnik saab seeläbi ka õiguse siseneda vaatluse läbiviimiseks maksukohustuslase valduses olevale kinnistule ning õiguse kinnistul vaatlus läbi viia, seisab seletuskirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles