Eesti McDonald`site toiduõli läheb Lätti kütuseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McDonald`si restoranide Eesti ärijuht Tomasz Nawrocki.
McDonald`si restoranide Eesti ärijuht Tomasz Nawrocki. Foto: Liis Treimann

Eestlased söövad aastaga McDonald`sites ära 500 000 kilogrammi friikartuleid ja õli kulub nende küpsetamiseks samuti omajagu. Selle suure õlikoguse saavad pärast praadimist endale lätlased, kes teevad sellest biodiislit.

Lätti voolab lisaks Eestis kasutatud õlile ka Leedus ning loomulikult ka kohalikes McDonald`sites kasutatud rasv. Eelmisel aastal müüs kiirtoidukett Läti firmale Mežrožite kogu Baltikumi peale kokku 156 tonni kasutatud toiduõli.

Kasutatud õli on kiirtoiduketilt endale küsinud ka eestlased, kuid kuna lätlased on McDonald`si partnerid juba mitmeid aastaid, on kõikidele siinsetele huvilistele ära öeldud. Seda isegi paremast pakkumisest hoolimata.

McDonald`s Eesti turundusjuht Kerli Kõiv rääkis, et tema poole pöörduti õli küsimusega viimati märtsis ja pakuti kaks krooni liitri eest. Lätlastele müüakse õli kümne eurosendi ehk 1,56 krooniga liiter.

«See ei ole raha teenimiseks, see on ainult keskkonna huvides,» märkis põhjenduseks keti eestipoolne ärijuht Tomasz Nawrocki.

Narwrocki purustas ka nende inimeste lootused, kel oli plaanis minna konkreetse toidukoha ukse taha ja teha seal oma väike kokkulepe. Sellist asja mehe sõnul kohe kindlasti teha ei saa, sest nii pole võimalik kontrollida seda, milleks õli pärast kasutatakse. Jälgede ajamine on aga McDonald`si jaoks oluline küsimus.  

Näiteks lätlased tohivad õli McDonald`si karmide reeglite järgi kasutada vaid tehnilistel eesmärkidel ehk siis biodiisli valmistamiseks ja seda ka kontrollitakse. Nii on välistatud õli kasutamine näiteks loomasöödas, mis võib olla loomade tervisele kahjulik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles