Hinnatõus mäetööstuses tõstis tootjahinnaindeksit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnalangus mäetööstuses mõjutas tootjahinnaindeksit.
Hinnalangus mäetööstuses mõjutas tootjahinnaindeksit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tootjahinnaindeks tõusis juunis maiga võrreldes 0,2 protsendi võrra, seda mõjutas peamiselt 21 protsendine hinnatõus mäetööstuses.

Statistikaameti andmeil mõjutas indeksit eelmise kuuga võrreldes keskmisest enam veel hindade tõus toiduainete tootmises, kuid ka hindade langus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning kütteõlide tootmises.

Eelmise aasta sama kuuga võrreldes langes tootjahinnaindeks 1,7 protsenti. Ehkki mäetööstuses tõusid hinnad koguni 32,7 protsenti mullusega võrreldes, langesid hinnad elektritootmises 11,3 protsenti. Veel mõjutasid mulluse juuniga võrreldes indeksit keskmisest enam hinnalangus elektroonikaseadmete tootmises ning puidutöötlemises ja puittoodete tootmises, aga ka hinnatõus metallitootmises.

Ekspordihinnaindeks langes juunis võrreldes maiga 0,1 protsenti ja võrreldes mulluse juuniga 3,5 protsenti. Eelmise kuuga võrreldes langesid juunis keskmisest enam elektrienergia, metalli, puittoodete ja toiduainete hinnad, samas tõusid mootorsõidukite ja nende osade, ehitusmaterjali ning tekstiiltoodete hinnad.

Impordihinnaindeks langes juunis võrreldes maiga 0,8 protsenti ja võrreldes mulluse juuniga 2,4 protsenti. Eelmise kuuga võrreldes langesid juunis keskmisest enam põllumajandussaaduste, metalli ning naftasaaduste hinnad, samas tõusis ehitusmaterjali ja elektrienergia hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles