Kuidas alluvatele edukalt tagasisidet anda?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas alluvatele edukalt tagasisidet anda?
Kuidas alluvatele edukalt tagasisidet anda? Foto: PantherMedia

Koolitaja Jeff Haden kirjutab portaalis LinkedIn Pulse sellest, kuidas anda alluvatele kõige efektiivsemal viisil tagasisidet.

Iga juht teab, et tagasiside puhul on kõige olulisem viis, kuidas seda töötajale antakse. Kui teha seda korrektselt, saab alluv astuda sammu edasi. Kui teha seda kehvalt, toimub aga samm tagasi.

Mis aga on hea tagasiside andmise eelduseks?

Stanfordi, Yale´i ja Columbia ülikoolide psühholoogide hiljutisest põhikooliõpilasi käsitlenud ühisuuringust selgus, et on olemas üks tagasiside andmise viis, mis on teistest palju efektiivsem. Seejuures on määravaks vaid üks tagasisidet sissejuhatav lause.

«Ma edastan sulle need kommentaarid, kuna mul on selle tööga väga kõrged ootused ning ma usun, et sa oled võimeline neid ootusi täitma.»

Lähemalt vaadates on sellest lausest võimalik eristada kolm positiivset signaali:

1) Sa oled selle grupi osa

2) See grupp on eriline; selles grupis on kõrged standardid

3) Ma usun, et sa oled võimeline nendele standarditele vastama

See lause motiveerib teist osapoolt oma tööd üle vaatama ning tegema edasisi pingutusi, et kinnitada oma kuuluvustunnet. Samas ei tunne ta end isikliku rünnaku all olevana, nagu võib juhtuda mitmete teiste tagasiside andmise viiside puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles