Merkel välistas Kreeka võla kustutamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Saksa kantsler Angela Merkel välistas pühapäeval Kreeka võla kustutamise, ent andis mõista, et Berliin on valmis paindlikkuseks laenude tagasimaksmise küsimuses.

Merkel ütles avalik-õigusliku telekanali ARD saatele Bericht aus Berlin, et valuutaliidus klassikalist 30-40 protsendist võlakärbet juhtuda ei saa.

Kreekale on varem antud soodsamaid laenuintresse, ajapikendusi, erasektori laenude vabatahtlikku kustutamist ning muud abi, lausus kantsler. «Sellistest asjadest võime taas rääkida,» lisas ta.

Merkeli sõnul on võimalik Kreeka võlakoormat leevendatavatest meetmetest rääkida alles pärast riigi abipaketi üksikasjade edukat lõpuleviimist.

Saksa valitsusjuhi sõnul on Kreeka lahkumine eurotsoonist nüüd päevakorrast maas.

Saksa parlament toetas reedel volituste andmist valitsusele läbirääkimiste alustamiseks uue Kreeka abipaketi üle.

Saksa majandusminister ja asekantsler Sigmar Gabriel kritiseeris varem pühapäeval rahandusminister Wolfgang Schäuble'it märkuste eest, et mille kohaselt peaks Kreeka oma rahandusprobleemide lahendamiseks viieks aastaks eurotsoonist lahkuma.

Gabriel ütles pühapäeval telekanalile ZDF, et seda ei ole mõistlik esitada Saksamaa soovitusena, vahendas uudisteagentuur dpa.

Eurotsooni liidrid leppisid esmaspäeval kokku 86 miljardi euro suuruses kolmandas abipaketis Kreekale, mille eest peab riik ellu viima karme säästumeetmeid. Abipaketi heakskiitmiseni liikmesriikides antakse Kreekale kolmeks kuuks 7 miljardi euro suurune hädaabilaen.

Schäuble ütles laupäeval usutluses, et eelistab eelseisvatel läbirääkimistel Kreekaga oma veendumustega vastuollu sattumisele tagasiastumist.

Merkel ütles pühapäeval, et kõnelustel Kreekaga kuuluvad Saksamaa läbirääkimismeeskonda tema ja Schäuble. «Saan vaid öelda, et keegi ei ole minu juurde tulnud ja palunud ametikohustustest vabastamist.»

Loeb see, milles lepiti kokku esmaspäeval lõppenud eurotsooni erakorralisel tippkohtumisel, lausus ta, kommenteerides Kreeka võimalikku lahkumist eurotsoonist. «Oleme öelnud selle kohta kõik, mis sel teemal öelda on. Nüüd vaatame tulevikku,» ütles kantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles