Swedbank: Euroopa majanduskasv ebakindel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki hinnangul sõltub Eruoopa edasine kasv maaima majanduse käekäigust
Swedbanki hinnangul sõltub Eruoopa edasine kasv maaima majanduse käekäigust Foto: Elmo Riig / Sakala

Hoolimata teise ja kolmanda kvartali muljetavaldavast kasvust on Swedbank seisukohal, et Euroopa edasine kasv sõltub pigem maailma majanduse käekäigust.

Sel ajal, kui USA ja Hiina tööstusaktiivsuse tempo kippus pigem toppama jääma, näitas Euroopa majandus kosumismärke. Seda hoolimata võlamuredest, mis ähvardasid kevadel maailma majanduse taastumisrööpast välja viia, kirjutab Swedbank maailma majanduse turuülevaates.

Euroala tootmissektori ostujuhtide usaldusindeks, mis kajastab firmade ostujuhtide küsitluste tulemusi ettevõtte käekäigu kohta, on septembris euroalas langema hakanud. Langus on eriti järsk olnud Saksamaal, mis on olnud Euroopa olulisemaks kasvumootoriks.

Kasvu aeglustumine Euroopas on samuti suurendanud investorite muret euroala ääreriikide, eriti Portugali ja Iirimaa suutlikkuse pärast oma eelarveprobleeme lahendada.

Iirimaa puhul on peamine mure valitsuse suutlikkus hallata kahjude all kannatavat Anglo Irish Banki. Eri hinnangute kohaselt on Iirimaal vaja kulutada Anglo Irishi ja teiste vaevlevate asutuste päästmiseks 20–30 protsenti SKTst.

Portugalis keskenduvad mured lubatud eelarvekärbete täitmise suutlikkusele.

Üsna arvestatava majandusliku jäikuse tõttu on Portugalil ka tulevikus tõenäoliselt raskusi kasvu saavutamisega, mis pärsib veelgi tema suutlikkust pöörduda jätkusuutliku eelarve teele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles