Elektrihind ajas poliitikud vaidlema (1)

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraatorid.
Tuulegeneraatorid. Foto: SCANPIX

ETV saates «Foorum» arutleti täna energeetika teemal, mille kohta saatekülalised vastakaid arvamusi väljendasid.

Keskkonnaspetsialist ja erakonna Eestimaa Rohelised poliitik Valdur Lahtvee tõi välja, et riik ei maksa toetusi vaid taastuvenergia tootjatele, vaid ka põlevkivienergiat subsideeritakse suures mahus maksumaksja rahaga.

«Roheliste poolest võiks taastuvenergia toetused hommepäev ära kaotada, aga tingimusel, et lõppeb põlevkivienergia subsideerimine miljardite eest, mida maksab maksumaksja. Kas see hind, kas see raha kajastub põlevkivielektri hinnas? Ei, see kajastub põlevkivitöösturite kasumis,» väitis Lahtvee.

Kaljuvee: Eesti Energia on rahaga üle külvatud

Ärimees ja Keskerakonna liige Lembit Kaljuvee lisas, et taastuvenergia tasu moodustab elektri hinnatõusust vaid väikese osa. «Eesti Energia on suutnud võrgutasud nelja aasta jooksul suurtarbijatele kahekordseks tõsta. See on üks (hinnatõusu – toim.) tõsine komponent,» rääkis Kaljuvee. Ta lisas, et Eesti Energia on rahaga üle külvatud ja teenib miljardilisi kasumeid. «Minu meelest majandamine on siin paigast ära,» arvas Kaljuvee, kelle hinnangul on elektrihinna poliitika Eestis juba neli aastat puudulik ja vale olnud.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar rääkis, et elektrihinna tõstmine suurtarbijate jaoks viib selleni, et ettevõtted hakkavad inimesi vallandama. «Öeldi otseselt välja, et Eesti jääb oma töökohtadest ilma, kui samas vaimus jätkatakse,» vahendas Laar ettevõtteid külastades kuuldud hoiatust.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal leidis, et elektrihinna küsimuses tuleks asju pikemas perspektiivis näha. «Me ei saa ära lõhkuda neid keskkonnaeesmärke ja investeerimiskeskkonda mõne protsendi elektriarve nimel,» arvas ta.

Laar: kohustusi ELi ees täidetakse oma inimeste arvelt

Vahur Lahtvee tuletas saatekülalistele meelde, et Eesti on Euroopa Liidu liikmena nõustunud eesmärgiga viia põlevkivi osakaal energia tootmisel alla 50 protsendi, Mart Laar aga leidis, et kuigi see suund on õige, tuleks kohustuse täitmise määra muutunud olukorras korrigeerida.

«Loomulikult me võime üritada olla tunduvalt tublimad kui kõik meie võetud kohustused, aga see toimub meie oma inimeste arvelt. Kas me nende peale ei mõtle?» küsis Laar.

Tema väitel makstakse taastuvenergia toetusi firmadele, mis niigi korralikku kasumit teenivad. «See on ju tegelikult absurdne. Kas riik peab tegelema tarbijatega või teatud ettevõtetele nende superkasumite maksmisega? Ida-Virumaa ettevõtetes jäävad inimesed varsti töötuks,» hoiatas Laar.

Kristen Michal tõi ühe valupunktina välja ka Venemaa gaasi suure osatähtsuse energeetikas ja leidis, et oleks aeg asuda tegelema gaasivõrkude lahtisidumisega Venemaa küljest. «Pikas perspektiivis alandaks see gaasihinda tarbija jaoks,» ütles ta.

Teiste Eesti energeetika jaoks oluliste sammudena nimetas Michal Eesti Energia investeeringute plaani ülevaatamist, kodumaise taastuvenergia osakaalu suurendamist soojatootmises ning taastuvenergia toetuse ülevaatamist nii, et investeeringud säiliksid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles