E-residendiks soovijate tulv on PPA ummistanud

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimene e-resident Edward Lucas.
Eesti esimene e-resident Edward Lucas. Foto: Liis Treimann

Täna õhtul toimuval valitsuskabineti nõupidamisel arutletakse ka e-residentsuse programmi üle. Probleemi on tekitanud planeeritust suurem taotluste tulv, mistõttu küsitakse riigieelarvest raha juurde.

7.juuli 2015 seisuga on e-residentsust taotlenud 3680 isikut, kokku 104 erinevast riigist. Huvi e-residentsuse vastu on olnud seega oodatust suurem, kuna algne 2015 aastane eesmärk oli 2000 taotlust.

See on tinginud raskusi taotluste õigeaegses menetlemises Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) poolt, seisab valitsuskabineti nõupidamise päevakorras. 7. juuli 2015 seisuga oli menetluses või ootel ca 1300 taotlust. Probleemi lahendamiseks on PPA ja Siseministeerium esitanud 2016. aasta riigieelarvesse lisataotlused.

MKM juhendamisel on programmimeeskond koostöös ministeeriumidega töötanud välja täpsema programmi tegevuskava 2015 - 2016 aastaks, mis hõlmab tegevusi kuues suunas: e-residentsuse registreerimine, väljastamine ja levik; e-residentidele suunatud teenused ehk tootearendus; teenuste kvaliteet ja tugi; riskihaldus ja turve; õiguskeskkonna arendamine; turundus ja kommunikatsioon.

Lisaks arutatakse tänasel nõupidamisel e-residentidele pangakontode avamise hõlbustamise võimaluste analüüsi, mille tellimuse andis valitsus rahandusministeeriumile 2014. aasta lõpus.

4. detsembri 2014. aasta valitsuskabineti nõupidamisel kiideti heaks e-residentsuse edasiarenduseks programmi «10 miljonit e-eestlast» algatamine. Vastavalt otsusele loodi Ettevõtluse Arendamise SA (EAS) juurde programmimeeskond, mis alustas tööd aprillist 2015.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles