Galerii: Kreekas muutus kasinusprogrammi vastane meeleavaldus vägivaldseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kreeka pealinnas Ateenas muutus kolmapäeval vägivaldseks kasinusprogrammi vastane meeleavaldus, protestijad loopisid parlamendihoone ees seisvaid märulipolitseinikke kivide ja süütepommidega, teatas sündmuskohalt AFP ajakirjanik.

Korrakaitsjad vastasid pisargaasiga, mis ajas meeleavaldajad põgenema. Tänavatele tulnud umbes 12 500 inimest nõudsid parlamendilt abiprogrammi tingimuste tagasilükkamist.

«Meie valitsus on reeturite valitsus. Me hääletasime kindlalt «ei» ja Tsipras võtab vastu veelgi kohutavamad tingimused. See on hullumeelsus,» kurtis 35-aastane töötu protestija Arsenios Pappas.

Hilisõhtul teatas sündmuspaigal viibiv Soome rahvusringhäälingu Yle ajakirjanik Susanna Turunen, et meeleavaldused on rahunenud.

«Tegelik meeleavaldus polnud veel alanud, kui kapuutsides noorukid hakkasid loopima süütepudeleid ja pisargaasilaenguid. Kesklinna liikus sadu märulipolitseinikke,» ütles ajakirjanik.

Politsei vastas pisargaasiga ja olukord rahunes Turuneni sõnul kiiresti.

Varem päeval osalesid tuhanded inimesed rahumeelsel protestimarsil Ateena kesklinnas. Töökohalt lahkusid tänavatele teiste seas riigiametnikud ja apteegitöötajad.

Kreeka parlament arutab parajasti seaduseelnõu, mille vastuvõtmine on tingimus kõneluste alustamiseks võlausaldajatega kolmanda abipaketi üle. Hääletus eelnõu pidi toimuma veel kolmapäeva õhtul.

«Parlamendi esimees on teinud ettepaneku lükata hääletamine homsele. Olukord on hetkel väga segane,» kirjeldas Turunen.

Rohkem kui pooled 109 Kreeka partei Syriza keskkomitee 201 liikmest teatas kolmapäeval, et on praeguse abiprogrammikava vastu ning nõuavad parteikongressi kokkutulemist. Keskkomitee liikmed, kellest Kreeka parlamenti kuulub vaid kümmekond, kirjutasid kokkuleppe kohta, et see sunniti Kreekale peale ähvardustega ning et uus abiprogramm kannab endas alandavaid tingimusi ning on Kreeka riigile hävitava toimega.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras kustus erakonda ühtsusele ja kinnitas, et abiprogrammi karmid tingimused tuleb heaks kiita, sest valikuvõimalusi pole.

«Olen peaminister, sest mul on parlamendirühm, mis mind toetab. Kui mul seda toetust ei ole, siis on mul väga raske peaministrina jätkata,» hoiatas Tsipras.

Vaata Reutersi otsepilti, mis toimub Kreeka parlamendi ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles