Jahe ilm suveäride pidajaid verest välja ei löö

Crisely Apri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu avatud Lottemaa meelitab külastajaid eelkõige oma uudsusega, lapsed tahavad oma lemmikkangelastega trehvata ka vihmast hoolimata.
Tänavu avatud Lottemaa meelitab külastajaid eelkõige oma uudsusega, lapsed tahavad oma lemmikkangelastega trehvata ka vihmast hoolimata. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kuigi ilmajaam annab tuleva nädala keskpaigast soojema ilma lootust, võib tänavust suve pidada keskmisest külmemaks ja vihmasemaks. Postimees uuris, kuidas on jahedus ja päikesenappus mõjutanud harilikult suviti suuri kasumeid teenivaid ettevõtteid.

Saaremaa Mändjala kämpingu juhataja Silja Vipre sõnul ei tähenda jahe suvi populaarsele majutuskohale veel katastroofi. «Võib öelda, et sel aastal justkui polekski suve, ent samas ei ütleks, et sellel oleks väga halvad tagajärjed,» sõnas Vipre. «Näiteks suvepäevad on inimestel ju ammu plaanitud, eks nad panevad siis joped selga ja tulevad ikkagi peole. Elame selle suve üle, küll järgmine tuleb parem,» sõnas Vipre. Eelmine suvi oli kämpingule tänavusest edukam, sest esimene kuumalaine saabus toona juba mais ning puhkajaid jagus suve esimestest päevadest peale. Rannaseltskonda on Vipre hinnangul tänavu küll tunduvalt vähem, ent sellest hoolimata külastajaid jagub ja olukorda ei saa kriitiliseks nimetada.

Ka Balbiino turundus- ja kommunikatsioonijuht Enel Kolk nentis, et tänavune suvi on lasknud end oodata: kui tavapäraselt algab jäätisemüügi kõrghooaeg mais esimeste kuumalainete ajal, siis sel aastal on see pisut hilisemale ajale nihkunud. «Alates juunist on jäätisesõbrad siiski kauplustes usinalt külmikuuksi kulutanud – ehk on just jäätis olnud see, mis nigelavõitu ilma korral suvetunde tekitab,» avaldas Kolk arvamust. Et jäätisesõpru kehvad suveilmad ei heiduta, kajastub ka müüginumbrites: Balbiino jäätiseid müüdi tänavu juunis veerandi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Samas pakkus Kolk, et edukate müügitulemuste taga võib peituda ka laienenud sortiment.

Külmast suvest pole puutumata jäänud ka maasikaäri. Laastu talu juhataja Mihkel Looritsa sõnul on marjade valmimisaeg oodatust jahedama suve tõttu paari nädala võrra edasi nihkunud. «Ning see on mõjutanud ka nende maitset: marjad pole nii magusad kui eelmisel suvel,» nentis Loorits. Saagikust pole kehvad ilmad siiski puudutanud: kogused on samad mis möödunud suvel ning mingit katastroofi pole siingi. Ainult taimekahjureid on Looritsa sõnul mullusest rohkem põlde kimbutamas ning selles on oma osa ka marjade hilisel valmimisajal.

Lottemaa pressiesindaja Jorgen Sumin suhtub kehvadesse suveilmadesse optimismiga. Kuna teemapark on alles noor, siis pole väga palju võrdlemisvõimalusi. «Kui juuni alguses oli veidi vähem külastajaid, kui ootasime, siis alates jaanipäevast on külastatavus olnud igati plaanipärane,» sõnas Sumin. «Seda suuresti tänu Läti ja Soome turistidele. Oleme rahulolevad.»

Tallinn Traveller Toursi tegevjuhi Marii Männiste sõnul ei kohuta jahedad ilmad ka turiste, kes on päevareise, rattatuure ning jalgsiekskursioone kokku tellinud isegi rohkem kui eelmisel suvel. «Ilm on ehk veidi mõjutanud päevareise: kui ikka päev läbi ainult vihma kallab, käib turiste vähem,» rääkis Männiste, kuid lisas, et kui üldised numbrid kokku lüüa, võib ikkagi öelda, et neil läheb paremini kui eelmisel aasta samal ajal. Enim mõjutab ilm tema sõnul spontaanseid seiklejaid, kuid neid pole väga palju. «Enamik turiste pole varem Eestis käinud ega tea seega, milline ilm siin tavaliselt suviti olema peaks,» kirjeldas Männiste. Enamasti vaatavad turistid ilmaennustusi ja panevad end lihtsalt soojemalt riidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles