Tsiprase viis kärpeid rahvale müüa: nõustusin «nuga kõril»

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras
Kreeka peaminister Alexis Tsipras Foto: Reuters / Scanpix

Kreeka peaministri Alexis Tsiprase eileõhtune teleesinemine, kus ta ütles, et nõustus võlakokkuleppega «nuga kõril», ärritas läbirääkimistega tegelevaid ametnikke.

Samal ajal kui Tsipras televisioonis justkui lubatud kärbetepaketti rahvale ja parlamendisaadikutele maha oleks pidanud müüma, pingutasid euroametnikud, et kokku panna sildfinantseerimist, millega saaks vältida Kreeka maksejõuetust Euroopa Keskpanga ees, kirjutab Bloomberg.

Läbirääkimiste lähedal olev allikas ütles Bloombergile, et Kreeka finantsolukord läheb iga kohtumisega halvemaks ja Euroopa riikide parlamendid ei taha tegelikult aidata isegi lühiajaliste laenudega, seega on reaalseid vahendeid Kreeka aitamiseks väga raske leida.

«Kreeka ei ole veel saanud sildfinantseerimisprogrammi, kuna mõned üritavad seda blokeerida. Minu eesmärk on, et valik, mille ma nuga kõril tegin, realiseeruks,» ütles Tsipras eile hilisõhtul.

«See, mida Kreeka peaminister eile televisioonis tegi, ärritab mind,» ütles Saksamaa aserahandusminister Jens Spahn ARD televisioonis. «Kui keegi ütleb, et ta tegelikult ei toeta seda, mida ta teeb, siis ma arvan, et see on probleem. See ei tekita usaldust.»

Kreeka parlament hääletab esimeste kärbete seaduseelnõude üle täna õhtul. See võib lõhkuda koalitsiooni, kuid opositsioon tõenäoliselt toetab muudatusi. Hääletus peaks toimuma õhtul kell 10.

Praegu on kogu tähelepanu Tsiprasel, kes peab meetmed läbi suruma oma koalitsioonipartnerite kiuste. Komisjonide tasandil algasid arutelud juba kell 10 hommikul ja nn suurde saali jõuab see kella kahe ajal pärastlõunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles