Hollande tahab euroala valitsust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Francois Hollande (keskel) teleintervjuud andmas.
Prantsusmaa president Francois Hollande (keskel) teleintervjuud andmas. Foto: WITT/SIPA/WITT/SIPA

Prantsuse president François Hollande plaanib esitada ettepaneku seada eurotsooni üle eraldi valitsus. Vastava dokumendi kavatseb ta koostada koostöös Saksamaaga.

Hollande unistab olukorrast, kus euroalal oleks tugevam alus ja suutlikkus tegutseda – ning ülejäänud maailm ei näeks ühisrahablokki enam kui probleemide allikat.

«Kui president Barack Obama mulle helistab ja küsib, kuidas eurotsoonil läheb, siis ma sooviksin, et võiksin vastata: kuidas dollaritsoonil läheb?» vahendab Wall Street Journal Hollande’i eilseid sõnu Prantsuse televisioonis.

Euroala valitsuse pooldajad on varasemalt viidanud võimalusele alustada sellest, et eurogrupp saaks alalise juhi. Hollande eile oma esimest sammu ei avalikustanud.

Küll aga avaldas ta teise ja kolmanda sammu – need oleksid euroala ühine eelarve ning parlament.

Hollande tunneb end pärast Kreeka diili vahendamist võidukalt. «Euroopa võitis ja Prantsusmaa leidis oma koha ning mängis oma täit rolli,» teatas ta televaatajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles