Ligi 250 000 eurot maksnud seapõleti on pool aastat kasutuseta seisnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilne seapõleti pandi märtsis esimest korda tööle.
Mobiilne seapõleti pandi märtsis esimest korda tööle. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Väike-Maarjas asuv loomsete jäätmete käitlemise tehas on tänavu talvel soetatud mobiilset seapõletit kasutanud vaid korra märtsis, kui see ligi 250 000 eurot maksev masin pandi võimaluste näitamiseks tööle.

«Põleti panime käima vaid korra demonstratsiooniks,» ütles põllumajandussaaduste utiliseerimisega tegeleva riigifirma AS Vireen juhataja Rait Persidski teisipäeval BNS-ile.

Ta lisas, et kuigi metsadest leitakse ja kütitakse jätkuvalt sigade Aafrika katku surnud metssigu, on selle tõve avaldumisest tänaseni põletatud tehases umbes 50 metsseakorjust, sest jahimehed matavad enamiku neist maha.

«Mobiilset põletit on mõeldud kasutada siis kui katk peaks farmi pääsema ja sigu hakkab massiliselt surema, üksikute korjuste põletamiseks me seda käima ei pane,» sõnas Persidski.

27-tonnisel treileril asuv mobiilne seapõleti jõudis Eestisse jaanuari keskel. Selle käivitamiseks kulub kolm tundi ja seda on mõtet käivitada minimaalselt viie tonni materjali põletamiseks.

Põleti ostmiseks eraldas valitsus põllumajanduse reservfondist 227 500 eurot, selle lõplik hind oli 239 000 eurot, millele lisandus 10 000 eurot paigaldamiskuludeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles